Sumele donate de companii se scad direct din impozitul pe profit

Redirectioneaza 20%

Ne poti ajuta sa ne continuam proiectele si sa ne indeplinim planurile de viitor devenind sponsorul nostru. Daca compania ta are profit si plateste impozit, ne poti sponsoriza, iar suma pe care o oferi se scade direct din impozitul datorat statului.

Sumele donate de companii se scad direct din impozitul pe profit, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

  • nu depasesc 20% din impozitul pe profit datorat;
  • sunt in limita a 0,5% din cifra de afaceri.

Cheltuielile cu sponsorizarile care depasesc acest barem pot fi inregistrate contabil sub forma de cheltuieli nedeductibile.

Asadar, poti face o sponsorizare fara sa te coste nimic!

Poti, astfel, decide cum sa fie folositi o parte din banii pe care altminteri i-ai plati la sfarsit de an catre Stat. Ne poti sustine proiectele, iar noi vom avea grija ca fiecare leu sa fie cheltuit cu chibzuinta si responsabilitate, asa cum am facut in ultimii ani.

Cum procedezi? Totul se intampla in doi pasi simpli:

PASUL 1:

  • semnam un contract de sponsorizare – poti descarca varianta noastra uzuala de contract folosind acest link;

PASUL 2:

  • pana la sfarsitul anului, compania plateste suma prevazuta in contract printr-o plata obisnuita care va fi inregistrata contabil, la fel ca orice alta cheltuiala. In momentul platii impozitului catre Stat, aceasta suma va fi scazuta din totalul de plata.

 

LEGISLATIE SPONSORIZARE  20% IMPOZIT PE PROFIT

Companiile (contribuabili persoane juridice platitoare de impozit pe profit) au posibilitatea de a directiona/acorda fara costuri suplimentare fonduri/bunuri/servicii prin actiuni de sponsorizare, acte de mecenat precum si pentru burse private. Apeland la o facilitate fiscala prevazuta la art. 25, al. (4), lit. i) din Codul Fiscal, fondurile/bunurile directionate/acordate nu reprezinta o cheltuiala suplimentara pentru companie.

Cheltuielile de sponsorizare si/sau actele de mecenat precum si pentru acordarea de burse private (fonduri financiare, bunuri sau servicii) se scad din impozitul pe profit datorat si achitat la stat. Cu alte cuvinte, fondurile suportate pentru astfel de actiuni diminueaza ulterior si direct sumele ce trebuie achitate statului in contul impozitul pe profit.

Conditiile cumulative pentru a accesa aceasta facilitate fiscala sunt:

  • compania trebuie sa fi platitor de impozit pe profit;
  • actiunile trebuie justificate prin acte juridice (contracte) incheiate potrivit prevederilor legale;
  • fondurile directionate trebuie sa fie sub cea mai mica dintre limitele precizate mai jos:
  • 0.5% din cifra de afaceri;
  • 20% din impozitul pe profit datorat.

IMPORTANT:

Sponsorizarea trebuie sa fie inregistrata in contabilitate in anul pentru care se face plata impozitului (anul anterior momentului platii efective a impozitului)

Companiile au dreptul sa acorde sponsorizari si peste limitele mentionate mai sus, dar pentru suma ce depaseste limita indicata se plateste impozit pe profit.