Amenzi de 4% din cifra de afaceri pentru dublu standard la alimente in Romania

Senatul a adoptat proiectul de lege ce prevede sanctionarea comercializarii produselor si serviciilor „falsificate supuse dublului standard” cu amenda de maxim 4% din cifra de afaceri, relateaza Bursa.ro.
“Suntem constienti de necesitatea ca Romania si toate statele membre sa ia masuri pentru a combate dublul standard. Aceste masuri pot fi luate cel mai bine la nivel european, (…) pentru a fi aplicate eficient pe intreg spatiul UE”, a spus senatorul USR Florina Presada.

57 de senatori au votat pentru si 18 s-au abtinut.

Unii senatori considera ca actul normativ propus este partial inoperabil pentru ca produsele nealimentare pot fi expertizate doar de Laboratorul Larex. “In sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se intelege o practica comerciala care implica introducerea pe piata a unui produs ca fiind identic cu acelasi produs vandut in mai multe state membre in cazul in care aceste produse au in mod semnificativ o compozitie diferita sau caracteristici care cauzeaza sau pot determina consumatorului mediu sa ia o decizie comerciala pe care nu ar fi luat-o in caz contrar”, stipuleaza proiectul de act normativ, amendat de Comisia economica a Senatului si votat de plen. Potrivit acestuia, comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practica inselatoare si atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz. Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenta dublului standard se pedepseste cu amenda de maxim 4% din cifra de afaceri, iar in caz de abatere repetata se poate suspenda autorizatia de functionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioada de 6 luni. In cazul produselor si serviciilor la care s-a constatat existenta dublului standard se aplica prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, prevede proiectul adoptat.

Sursa: www.bursa.ro

Despre Noi

"Optimum Cibum"

Suntem o organizație dedicată consumatorului, având o concepție unică, bazată pe conectarea simultană la trei misiuni: Prevenție, Educație și Protecție!

Ciupituri recente
Cum distingem știrile false de cele corecte

27 iulie 2019

De la recepție marfă, la retragere.

28 iulie 2019

INGREDIENTS SHOW 2019!

29 iulie 2019

Primul ambalaj de hârtie reciclabil

30 iulie 2019

Solnița Consumatorului

Iulie 2019

Accesează