45% dintre consumatori nu cunosc marca de pui pe care o consuma, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare Strategis pentru Revista Progresiv.
92% dintre locuitorii Romaniei din mediul urban au declarat ca au consumat diferite tipuri de carne in ultimele trei luni. Carnea de pui se bucura de cel mai ridicat nivel al penetrarii, fiind inclusa in meniu de circa noua din zece respondenti. Pe locul al doilea in clasament se situeaza carnea de porc, consumata in intervalul mentionat de trei sferturi dintre romani, iar pe pozitia a treia se afla pestele, segment care atrage 63% dintre respondenti.
In ceea ce priveste tipul de carne consumat de copii, puiul ramane si de aceasta data in top, fiind consumat de 84% dintre cei mici. Pe locul doi urmeaza, la mare distanta, carnea de porc, carnea de peste, vita si curcanul. De semnalat ca parintii evita ca mielul/oaia sa intre prea mult in alimentatia celor mici, aceasta fiind pe mesele a doar 11% dintre acestia.
Cat despre frecventa de consum, carnea de pui se bucura din nou de prima pozitie, fiind inclusa in meniul saptamanal de circa trei ori, in timp ce carnea de porc este consumata de 2,2 ori pe saptamana. De asemenea, trebuie mentionat ca atat pestele, cat si carnea de vita impart aceeasi frecventa de consum, de 1,5 ori pe saptamana. La polul opus se afla carnea de miel/oaie si carnea de rata/gasca, tipuri de carne ce sunt consumate in medie de 0,8 ori saptamanal pe persoanele care au inclus in meniul lor aceste sortimente in ultimele trei luni.
Romanii prefera carnea proaspata si neambalata
Atunci cand au fost intrebati cum prefera sa fie carnea pe care o cumpara de obicei, indiferent de tipul de carne, mai mult de 90% dintre romani au raspuns simplu: necongelata.
93% dintre consumatori cumpara carnea de pui necongelata, produsele congelate de acest tip fiind achizitionate de doar 17% dintre respondenti. Pestele este singura categorie care sta ceva mai bine la capitolul congelat versus proaspat, circa un sfert dintre respondenti achizitionand peste congelat in ultimele trei luni.
In privinta modului de ambalare, doar carnea de pui genereaza comportamente similare. 45% dintre consumatori o achizitioneaza exclusiv ambalata in caserole, 40% o prefera neambalata, in timp ce 15% considera ambele variante. Pentru celelalte tipuri de carne, preferinta pentru carnea neambalata este evidenta, romanii cumparand in ultimele trei luni un volum aproximativ dublu de carne neambalata, fata de varianta in ambalaj.
Cum s-a modificat consumul general de carne in ultimul an?
Studiul Strategis ne arata ca fie a ramas constant, fie a scazut usor. Totusi, este interesant faptul ca unii dintre romani au ales sa manance mai putina carne de porc in ultimul an, consumul din acest sortiment inregistrand cea mai mare scadere in ultimul an – 20% dintre respondenti declarand acest lucru.Pentru categoria vedeta din analiza, carnea de pui, consumul in ultimele 12 luni nu s-a modificat pentru 72% dintre consumatori, in timp ce 17% au consumat mai putin din acest produs.
Ce sume sunt alocate si ce influenteaza decizia de cumparare?
Romanii cheltuie, in medie, 100 de lei pe saptamana pe carne si apreciaza macelariile si magazinele specializate, in cazul carnii de porc si de vita, in timp ce carnea de miel si de rata sunt achizitionate cu precadere de la tara. Carnea de pui este cumparata de 34% dintre locuitorii din mediul urban din hypermarket, topul canalelor de achizitie pentru acest produs fiind continuat indeaproape de macelarii/magazine specializate (33%) si de supermarketuri (29%).
Daca ne uitam la atributele pe care romanii le iau in considerare cand vine vorba de achizitia carnii, cele mai importante aspecte pe care le au in vedere sunt ca sursa de provenienta a carnii sa fie de incredere (96%), produsul sa aiba un aspect placut (95%), sa fie proaspat/necongelat (94%) si cu termen de valabilitate redus (87%). Surprinzator poate fi faptul ca, uitandu-ne pe rezultatele studiului, criteriile legate de pret, importante in proportie de 61%, si faptul ca produsul este la promotie (22%) palesc in fata atributelor legate de calitate.
Studiul Strategis a fost realizat in luna noiembrie, pe un esantion de 778 de respondenti, printr-o cercetare cantitativa de tip CATI (interviuri la telefon n.r.). Esantionul este reprezentantiv in mediul urban, in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani.
Sursa articol: http://www.magazinulprogresiv.ro/articole/nicio-masa-fara-carne-dar-niciun-brand-farfurie