Raport Greenpeace: fermierii sunt cei mai vulnerabili la riscurile de sanatate asociate pesticidelor

Comunicat de presa

12 mai 2015

Exeter/Hamburg – Pesticidele afecteaza cel mai mult fermierii, familiile de agricultori si oamenii care locuiesc in regiuni unde se practica agricultura industriala. Aceasta este concluzia unui nou raport publicat astazi de Greenpeace, “Pesticides and our Health – A Growing Concern”.

Aceasta recenzie de literatura stiintifica prezinta dovezi clare care demonstreaza ca expunerea la anumite pesticide este asociata cu diferite forme de cancer, maladii neurodegenerative precum Parkinson si Alzheimer si boli ale nou-nascutilor. Pesticidele care la ora actuala sunt permise si pot fi folosite pe campurile europene pot ridica o gama larga de probleme de sanatate prin expunere, fie din cauza lucrului direct cu substante toxice, fie prin alimentele consumate.Publicarea raportului urmeaza deciziei recente a Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a reclasifica glifosatul, cel mai folosit erbicid la nivel mondial, drept posibil cancerigen, aceasta substanta chimica fiind folosita timp de decenii.
Greenpeace solicita eliminarea urgenta din folosinta a pesticidelor chimice sintetice si trecerea la agricultura ecologica.

Christiane Huxdorff, Campaigner Greenpeace pentru agricultura ecologica: „Este rusinos ca cei care ne produc hrana si familiile lor poarta povara toxica a acestui sistem esuat al agriculturii industriale. Acest raport arata clar cum pesticidele nu pot fi considerate niciodata‘sigure’ si demonstreaza inca o data ca trebuie facuta urgent trecerea spre agricultura ecologica – pentru o hrana sanatoasa si pentru agricultori sanatosi.”

Raportul“Pesticides and our Health – A Growing Concern” [1]insumeaza concluziile unor studii actuale axate pe investigarea pesticidelor, aplicarea sau consumarea lor, care contribuie la un numar crescand de probleme de sanatate care afecteaza fermierii, lucratorii din sere si familiile acestora. Exista dovezi clare ca expunerea la aceste substante chimice este corelata cu anumite tipuri de cancer. Unele sugereaza ca anumite pesticide (de exemplu piretroizii sintetici) pot afecta sistemul imunitar si cel hormonal, reprezentand si un important un factor de risc aditional pentru unele boli cronice, precum astmul.
Expunerea la pesticide, in general, reprezinta un factor de risc in plus pentru mai multe boli cronice, unele persoane prezentand un risc crescut fata de efectele daunatoare din cauza mostenirii genetice. Expunerea la pesticide intimpul sarcinii aduce alte riscuri in plus pentru copilul in dezvoltare deoarece unele dintre aceste substante sunt transmise direct fatului. Se considera ca efectul acestei expuneri prenatale la pesticide se manifesta prin posibile defecte la nastere si o probabilitate crescuta pentru intarzierea procesului de dezvoltare cognitiva.
Avand in vedere diversele cai de expunerela chimicalele din casa, alimente si mediu, riscurile asupra sanatatii copiilor mici sunt in crestere, pentru ca rata lor de expunere este mai mare iar organismul lor metabolizeaza mai incet. Pesticidele care sunt toxice pentru sistemul nervos includ pesticide organofosforice (OPP) si unele pesticide carbamice, piretroizi si neonicotinoide.
Chiar si la niveluri mici de expunere, unele dintre aceste substante chimice pot duce la degradarea starii de sanatate pe termen lung. In concluzie, dovezile sunt clare si exista nevoia urgenta pentru a reduce expunerea umana la aceste substante chimice periculoase.
In lumina acestor descoperiri stiintifice, exista semnale de ingrijorare crescande referitoare la folosirea pe scara larga a pesticidelor in Europa, iar Greenpeace solicita Comisiei Europene si celor care realizeaza politicile europene sa elimine folosirea pesticidelor chimice de sinteza in agricultura. Ar trebui acordata prioritate interzicerii pesticidelor care au proprietati cancerigene, sunt mutagene sau sunt toxice pentru sistemul reproducator (categoria I si II CMR), celor care intervin in sistemul hormonal (EDC), cat si a substantelor chimice cu proprietati neurotoxice.

„Este nevoie urgent ca cercetarile din fonduri publice sa se indrepte spre agricultura ecologica pentru a sprijini fermierii sa poata elimina dependenta de substantele chimice sintetice. A venit timpul sa adoptam instrumente care sa ajute biodiversitatea pentru a controla daunatorii si a ajuta terenurile, ecosistemele si sanatatea agricultorilor nostri,” concluzioneaza Huxdorff.

Greenpeace lanseaza o platforma online pentru a atrage atentia asupra aspectelor defectuoase ale agriculturii industriale si invita oamenii sa adopte anumite masuri pentru a contracara sistemul deficitar. Alatura-te miscarii pentru o hrana sanatoasa prin acceptarea unor provocari personale pe www.Iknowwhogrewit.org.

Note pentru editori:
[1]Allsop, M; Huxdorff, C; Johnston, P; Santillo, D; Thompson, K (2015) “Pesticides and our Health – A Growing Concern” Raport Tehnic al Laboratoarelor de cercetare Greenpeace

Raportul complet“Growing Concerns – Pesticides and Health” se poate descarca de aici link

http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Agriculture/Pesticides-and-our-Health/ .

Contact:
Alexandru Riza, coordonator de campanii, alexandru.riza@greenpeace.org, 0721258764