Traditii si produse culinare,de Sf.Toader, la Ciohorani

Sambata,19 martie 2016, locuitorii prosperei comune Ciohorani, jud.Iasi au fost invitati de autoritatile locale la o manifestare de reinviere a datinilor si traditiilor gstronomice, prilejuite de sarbatoarea ”Sambetei lui Toader” prima sambata din Postul Invierii Domnului.

20160319_130937

Pentru ca suntem un popor de crestini de peste doua mii de ani, majoritatea tradiitilor romanesti sunt legate de sarbatorile religioase. De aceea, edilii comunei iesene aflate in vecinatatea Hanului Ancutei, au initiat o prima editie a Festivalului Covarsei si a bucatelor de post de Sf. Toader.

Primarul comunei prof.Ticu Simion, impreuna cu inimosul referent cultural,¬†inv.Tudurachi Costica au demarat cu entuziasm pregatirile festivalului, fiind sustinute de consilierii locali, cadrele didactice ale Sc. Ciohorani si de ”Ancute”harnice, gospodine pricepute in covasirea fainii de porumb,framantatul malaiului cu bostan parfumat ori in preperarea delicioaselor varzari de post.

20160319_124848

La prepararea bucatelor au fost antrenate gospodinele cu experienta ale satului, care le-au incredintat celor tinere secrete ale bucatariei ciohorane, pastrate nealterate de zeci de ani. Toate ingredientele folosite au fost produse in gospodarii, fiind produse ”bio”, fara aditivi, prospete si de calitate.

Expozitia de produse culinare a fost organizata in sala Caminului Ciohorani, frumos ornamentat cu ”scoarte” traditionale, costume populare, tesaturi, cusaturi, stergare, expozitii de masti populare, obiecte de uz gospodaresc vechi, razboaie de tesut,etc.

20160319_105406

Sala caminului a fost neincapatoare localnicii dornici sa redescopere comori scoase din lazi de zestre, precum si sa deguste preparatele care au facut deliciul stramosilor; covarsa”un preparat culinar necunoscut de tinerii satului,dar foarte apreciat de cei in varsta ,care il prepara de peste 60 de ani. Gustul acrisor,reconfortant si apetisant, culoarea¬† naturala, consistenta cremoasa a preparatului au incitat apetitul tuturor. Loclnicii si invitatii la fetival au redecoperit preparatul, frumos servit in vase de lut, cu linguri de lemn sculptat.20160319_121700

Bucuria participantilor a fost potentata de acordurile de vioara a referentului cultural care a pregatit un spectacol folcloric bogat; cantece vechi, dansuri populare traditionale, duete instrumentale, avand ca invitat, cantareata de muzica populara, Mihaela Nechita .

Invitatii au apreciat calitatea preparatelor si au propus omologarea produsului ”covarsa”,drept preparat culinar specific comunei Ciohorani.

20160319_105355

Expozitia de lucrari artizanale, precum si cea de produse culinare traditionale va putea fi apreciata si in zilele urmatoare.

Sambata Sf. Teodor Tiron, a fost o excelenta ocazie de reinviere  a traditiilor culinare ale comunitatii ciohorane.

Autor Articol: Prof .Alexa Mariana,consilier local