Rezultatele studiului comparativ la produse alimentare susceptibile de dublu standard

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a sustinut o conferinta de presa privind rezultatele studiului comparativ la produse alimentare susceptibile de dublu standard, informeaza autoritatea printr-un comunicat de presa. Doar Olanda, Germania si Belgia au raspuns solicitarilor Romaniei de a colabora la acest studiu. Franta si Austria nu au raspuns cererii partii romane.

magazin 1Intr-o prima etapa, grupul a realizat analize de laborator pentru un numar de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peste, miere, legume si fructe), avand ca termen de comparatie informatiile declarate pe eticheta de catre producatori/distribuitori. In 07.04.2016, raportul a fost transmis de catre MADR si Premierului Romaniei. In 10.04.2017, dupa finalizarea acestei prime etape a fost intocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei institutii implicate din Romania, respectiv MADR, ANSVSA si ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din Romania in conferinta de presa organizata la MADR.

In perioada 02.03.2017-29.03.2017, in vederea analizarii si depistarii eventualului dublu standard in Romania in ceea ce priveste calitatea alimentelor produse in Vestul Europei, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

In data de 07.04.2017, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, s-a adresat omologilor din Belgia, Olanda, Germania, Franta si Austria, solicitand ca echipe de specialisti din Romania sa se poata deplasa in aceste tari pentru a identifica si preleva produse alimentare, care vor reprezenta baza unui studiu comparativ. Urmare acestor scrisori, au fost primite raspunsuri de colaborare de la omologii din Olanda, Germania si Belgia, astfel ca, o echipa mixta formata din specialisti in domeniul alimentar, sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, al protectiei consumatorilor si al afacerilor europene a participat la identificarea si recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) si Bruxelles (Belgia).

Intalnirea cu reprezentanti ai autoritatilor de control din Belgia

Delegatia Romaniei a identificat si recoltat produse alimentare identice care se regasesc pe rafturile magazinelor din tarile vizate: LIDL – Germania si Olanda; KAUFLAND – Germania; Belgia – DELHAIZE (Mega Image–Romania). Produsele au fost selectate si recoltate, conform competentelor, de catre reprezentantii ANPC si ANSVSA tinand cont de ingredientele si declaratiile nutritionale ale acestora. De asemenea, s-a avut in vedere ca aceleasi produse din tarile vizate sa aiba acelasi producator cu cele comercializate in Romania.

Ca urmare a acestor actiuni, au fost prelevate doar 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din peste, ciocolata.

Probele prelevate din Belgia, Olanda si Germania au fost transportate in Romania catre laboratorul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti in conditii de deplina siguranta, respectiv temperatura si umiditate controlata.

Probele recoltate din Belgia, Olanda si Germania au fost predate in conditii optime Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, apartinand ANSVSA, in vederea efectuarii urmatoarelor determinari: fizico-chimice pentru produse din carne, lapte, peste, ciocolata; prezenta grasimilor de origine vegetala in lapte si produse din lapte.

In 28-30 iunie 2017, imediat dupa finalizarea actiunii de prelevare a probelor din Belgia, Olanda si Germania, echipele au organizat si desfasurat actiunea de identificare si prelevare a celor 29 de produse identice existente in retelele comerciale din tara noastra, conform procedurilor in vigoare, probele prelevate fiind predate Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti – ANSVSA.

Context

Subiectul a fost adus in atentie, pentru prima data, in 2011 de catre o asociatie de consumatori din Slovacia care a initiat un studiu, pe cont propriu, evaluand senzorial produse din Cehia si similare din Belgia, Luxemburg si Franta.

In 2012, s-a organizat o audiere publica in Parlamentul European, dar nu a beneficiat de sustinere larga, iar rezultatele testelor prezentate au fost disputate de catre producatori invocand lipsa conditiilor optime de transport si depozitare. La momentul respectiv Comisia Europeana (COM) a fost reticenta in a se implica in acest subiect.

In 2015, noi studii au fost efectuate, fiind obtinute rezultate similare.

In 2016, Parlamentul European a adoptat o rezolutie referitoare la politicile de concurenta fiind inclus un amendament si pe aceasta tema; in acelasi an o noua intrebare a fost adresata COM careia i-a solicitat implicarea si identificarea unor solutii eventual legislative.

In 17-18 iulie 2017, in cadrul Consiliului Agricultura si Pescuit, ministrul ceh a prezentat rezultatele celui mai recent studiu care a aratat diferente mari in compozitia produselor, in functie de piata/SM pe care sunt comercializate. Slovenia a indicat ca rezultatele testelor efectuate au aratat o problema mai ales la produsele de tip „marca proprie”, la care s-au constatat diferente de compozitie in 50% din cazuri. Acestea sunt mai ieftine in Slovenia, dar au si calitate inferioara. Bulgaria a finalizat un studiu la 30 iunie a.c. care arata ca exista diferente de calitate. Va efectua un nou studiu comparativ cu produse de pe piata italiana. Ungaria a testat produse si a constatat diferente de calitate, 80% din consumatorii maghiari cer ca produsele de marca sa aiba aceeasi compozitie, indiferent de locul comercializarii.

UE nu are reglementari legislative pentru dublul standard

Lipsa normelor europene privind dublul standard nu da posibilitatea compararii, determinarii dublului standard si nu ofera instrumente de corectie referitor la aceasta speta. Este foarte important ca aceasta analiza sa aiba o baza juridica comunitara pentru o comparatie corecta.

Romania considera ca la nivelul Uniunii Europene se impune elaborarea unor norme juridice, metodologii specifice cu caracter unitar, astfel ca statele membre sa poata raspunda la problematica dublului standard intr-un mod eficient.

Articol preluat de pe http://www.roaliment.ro