Legea privind diminuarea risipei alimentare naste serioase intrebari! In ce stadiu sunt normele de aplicare?

Anul trecut, pe 18 octombrie 2016, in calitate de for decizional, Camera Deputatilor a adoptat Legea privind diminuarea risipei alimentare. Potrivit actului normativ, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmarit de toti operatorii economici din sectorul agroalimentar.

14480527_1578631762162921_6118301895565965275_o

Sursa Foto: http://www.roaliment.ro/

„In sensul prezentei legi, prin risipa alimentara se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare”, prevede legea care va intra in vigoare undeva prin mai 2017…
Avand in vedere ca normele de aplicare inca nu au fost elaborate de MADR, ca Grupul de lucru constituit la minister nu a mai fost convocat, ca nu este clar cum colaboreaza diversele autoritati ale statului la elaborarea justa a normelor de aplicare, ca nu vedem o transparenta colaborare intre MADR , ANSVSA, ANPC, Ministerul Sanatatii, ANAF, etc., asociatia ACPA Romania incearca sa revitalizeze aceasta tema, formuland cateva intrebari „in lateralul” textului de lege. 

Spune legea:

Art.2

(2) Aceste masuri, conform ierarhiei de prevenire a generarii deseurilor alimentare, sunt:

a) masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea, ajungand pana la consumatorul final, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare;

Care sunt aceste masuri de responsabilizare? Cum le definim? 

b) masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, conform legislatiei in vigoare;

Ce inseamna „aproape”? O ora, 2 zile, 5 zile, 10 zile? Cand intra un produs in zona acestei legi? Cum poate verifica un consumator ca s-au aplicat la timp aceste „masuri privind vanzarea cu pret redus”? Produsele pot fi vandute si dupa „expirarea datei -limita de consum”?

c) masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, catre entitati, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a inregistrarii la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu obligatia respectarii prevederilor legale cu privire la conditiile de igiena, inclusiv cerintele privind temperatura pe perioada depozitarii si transportului, precum si la etichetarea corespunzatoare;

In afara de firestile „conditii de igiena”, ce documente (si unde inregistram la ANSVSA?) trebuie sa depuna entitatea care doreste sa devina „operator”? Odata finalizat transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, produsele pot fi consumate/servite si dupa „expirarea datei -limita de consum”? Daca Nu, atunci ce face bietul operator cu ele? Preia sarcina marilor producatori si urmeaza pasii ierarhiei de prevenire a generarii deseurilor alimentare”?

d) masuri pentru directionarea subproduselor nedestinate consumului uman conform Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animala care nu sunt destinate consumului uman, categoria a 3-a pentru consumul unor categorii de animale, in conditiile prevazute de legislatia sanitar-veterinara in vigoare privind eliminarea subproduselor de origine animala; 

Ce inseamna „directionare”? Cine suporta cheltuielile de transport? Poate o asociatie sa rezolve prin fortele proprii asemenea masuri pentru directionarea subproduselor nedestinate consumului uman”

e) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea in compost, conform legislatiei sanitar-veterinare in vigoare privind eliminarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si legislatiei privind protectia mediului; 

f) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii lor prin transformare in biogaz conform legislatiei de mediu si legislatiei sanitar-veterinare in vigoare; 
g) masuri privind dirijarea catre o unitate autorizata de neutralizare a produselor ramase dupa parcurgerea etapelor prevazute la lit. a)-f). 
Care este punctul de vedere al Ministerului Mediului  in aplicarea acestei legi? Cum s-a implicat MMAP in elaborarea normelor? 

 

de2df791682f079f8397226a3ff38bc7_xl

Sursa Foto: http://www.agrofood.ro/

Art.3

(1) Directionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, provenite din donatii sau sponsorizari se face catre operatorii din sectorul agroalimentar prevazuti in lege, acestora fiindu-le interzisa comercializarea in orice mod a alimentelor catre alti operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.

(2) Asociatiile si fundatiile care functioneaza in baza Ordonantei Guvernului 26/2000, precum si intreprinderile sociale care functioneaza in baza Legii 219/2015, care devin operatori in sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei-limita de consum daca isi desfasoara activitatea in domeniul asistentei sociale.

Incalcarea prevederilor acestei legi constituie contraventie, daca nu intruneste conditiile unei infractiuni, si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.000 lei si 10.000 de lei.

In ce conditii vorbim de „infractiuni”

risipa-alimentara

Sursa Foto: http://www.stopco2.ro/

Pana in 21 mai 2017, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are timp sa elaboreaza normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare,  care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.

Asteptam si punctul de vedere al initiatorului Legii 217/2016, Dl. Florin Alexe.

Si fireste asteptam si parerea ta, draga consumatorule de produse alimentare!