Initiativa MaiMultVerde: Elaborare propuneri de norme pentru legea anti-risipa

Intr-o scrisoare deschisa catre ONG-urile interesate, Andreea Höfer, Director de programe la organizatia MaiMultVerde, ne comunica urmatoarele:

 

Noi, la MaiMultVerde, ne-am reluat activitatea de combatere a risipei de hrana, si, impreuna cu colegii de la CeRe si SOMARO – Magazin social, ne propunem sa readucem subiectul pe agenda publica si mai ales pe masa de lucru a noului guvern, care este dator cu redactarea normelor metodologice de aplicare a legii promulgate anul trecut. 

 Pentru ca a reiesit destul de clar că interesele companiilor si ale ONGurilor sunt divergente pe acest subiect – spre deosebire cele ale marilor retaileri si producatori care au un punct de vedere comun, foarte clar articulat – ne-am gandit ca e important sa incercam sa ne organizam si noi mai bine pentru a promova un punct de vedere cat mai solid care să vină din partea ONG urilor (din domeniul social și nu numai). 
 mai-mult-verde
Pentru ca stim ca sunteti interesati de subiect, va scriu cu propunerea de a va alatura demersului nostru cu propriile recomandari de masuri pe care ati vrea sa le regasiti in viitoarele norme. Nu ar fi vorba un efort voluntar ci o prestatie remunerata, pe care vrem sa o prindem in bugetul proiectului nostru in derulare. Concret, vrem sa colectam de la voi propuneri concrete de conținut pentru normele de aplicare a legii privind diminuarea risipei de alimente. Pe langă norme, putem încerca și un document similar care să conțină propuneri de inclus în Strategia privind reducerea risipei de alimente (ce ar trebui sa se afle si ea pe agenda MADR). Toate aceste propuneri pot fi sintetizate intr-un singur document, care sa reflecte pozitia organizatiilor interesate de risipa de alimente. Acest document ar trebui sa fie mai apoi promovat intens pe agenda publica si politica, astfel incat masurile propuse sa se regaseasca in viitoarele norme. Partea de promovare ar include participarea activă în grupul de lucru al MADR și comunicare constantă cu ministerul, comunicare publica, samd. 
 
mai-mult-verde-blogDaca propunerea noastra vi se pare fezabila, va propun data de 27.01 pentru o intalnire preliminara – ramane sa stabilim de comun acord ora si locul – in care sa discutam concret despre ce face fiecare. Intre timp va trimit ultima forma a legii si studiul elaborat in proiectul „Romania impotriva risipei de hrana!” finantat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, studiu prin care ne-am propus sa identificam principalele cauze ale risipei in Ro si barierele legislative pe tot lantul agro-alimentar, in ideea de a formula un set de recomandari. 
Sursa foto reprezentativa: http://blogunteer.ro/