Cosul National de Alimentatie Sanatoasa

Incercam sa tinem pasul cu ritmul accelerat de derulare al unor evenimente fundamentale pentru sanatatea consumatorilor din Romania. Incercam, dar nu reusim, parte pentru ca avem activitate intensa, parte pentru ca Departamentul nostru de Comunicare este subdimensionat. Fericiti cei care au de lucru! Si noi, ACPA Romania avem de lucru!

Saptamana trecuta, la Hotel Epoque din Bucuresti, s-a desfasurat „Mediafax Talks- Health Conferances”, o manifestare care a cuprins un Workshop multidisciplinar intitulat „Actualizarea Politicilor de Nutritie din Romania pe baza lectiilor invatate din initiativa OMS privind Cosul National de Alimentatie Sanatoasa”._VIC3479

Invitati de marca din strainatate, Aileen Robertson si Alexandr Parlesak de la Metropolitan University Copenhagen, precum si Joao Breda, expert OMS, impreuna cu Dr. Victor Olsavsky, seful Biroului OMS in Romania, au prezentat diverse materiale referitoare la obiectivele principale ale OMS Europa in ceea ce priveste promovarea strategiei Sanatatea 2000 si politica de nutritie in Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Invitatii romani, in general cadre de conducere din sfera medicala, au abordat subiecte extrem de incitante de genul: „Impactul alimentelor si al nutritiei asupra sanatatii publice”; „Comitetele Internationale si politicile Romaniei privind alimentele si nutritia”; „Dezvoltarea unei politici cuprinzatoare privind alimentele si nutritia in Romania”; Rolul organizatiilor non-guvernamentale in informarea privind politicile publice”; „Implementarea planurilor nationale de actiune privind alimentele si nutritia”.

_VIC3653O atentie deosebita a fost acordata subiectului”Dezvoltarea unei politici comprehensive de nutritie in Romania, bazata pe preocupari de sanatate, economice si de sustenabilitate”. S-au abordat principiile cheie ale unei diete romanesti complet hranitoare si de promovare a sanatatii; cum se recomanda diete accesibile si sustenabile, prin intermediul cosurilor alimentare. S-a exemplificat prin  game-uri de cosuri sanatoase, bazate pe investigatii pilot din Romania in anul 2014.

_VIC3785

Mihai Panait, Presedintele ACPA Romania, colaborand cu Adina Mihailescu pentru a prezenta concluziile dezbatute

Finalul workshop-ului ne-a gasit impartiti pe echipe (5 echipe!) intr-o dezbatere aprinsa, plina de nerv, axata pe impactul alimentelor si al nutritiei asupra sanatatii publice, precum si pe dezvoltarea unei politici cuprinzatoare privind alimentele si nutritia in Romania . Personal am avut placerea sa dezbat aceste subiecte, alaturi de urmatorii remarcabili colegi: Dr. Mihaela Nanu-expert Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, Dr. Victor Olsavsky, seful Biroului OMS in Romania, Viorica Boboc- expert MADR, Erika Iordache -Romalimenta/Danone, Dr. Adina Mihailescu- expert Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii. O adevarata echipa de aur!

Specialistii OMS si ai Centrului Global pentru Nutritie si Sanatate au concluzionat ca valoarea cosului minim zilnic si care sa si asigure tot necesarul de nutrienti pentru o familie de patru persoane ar putea fi in valoare de minim 19,41 lei.

Acest cos zilnic poate include: faina integrala, paine cu tarate, varza, ficat de porc, macrou, telemea, ceapa, morcovi, cartofi, sfecla, malai. Componenta cosului zilnic sanatos este calculata in conformitate cu recomandarile privind aportul de nutrienti si obiectivele privind alimentatia formulate de catre OMS (OMS 2003; OMS 2004). Cosul zilnic poate fi diversificat la un cost cuprins intre 20 si 26 de lei, in componenta acestuia mai putand fi introduse merele, orezul, prazul, alte organe animale si o varietate mai mare de peste.

Conferinta in care au fost prezentate rezultatele studiului „Cosul National de Alimentatie Sanatoasa” a fost organizata de agentia de presa Mediafax, in parteneriat cu Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”.