Alimentele sunt mai scumpe in Romania decat in tari

Potrivit unei analize Eurostat, preluata de http://www.fabricadecarne.ro/, alimentele sunt mai scumpe in Romania decat in tari precum Polonia sau Bulgaria, chiar si dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, insa comparativ cu tarile din vestul Europei stam bine.

cos-cu-fructe-si-legume

Sursa Foto: http://safiisanatos.ro/wp-content/uploads/2013/11/Cos-cu-fructe-si-legume.jpg

Multe dintre alimentele pe care le cumparam sunt produse in tara. Cu toate astea, mancarea costa in Romania mai mult decat in alte state din zona, pentru ca lucram cu resurse scumpe, dar si pentru ca magazinele vor profituri cat mai mari.

Fie ca vorbim de carne, fie ca vorbim de faina, Romania este o tara ceva mai scumpa decat Polonia, si chiar decat Bulgaria. Motivele pentru care romanii dau mai multi bani pe alimente sunt multe. Pe de o parte, fermierii de la noi produc ceva mai scump pentru ca se finanteaza scump. Pe de alta parte, importam prea multa materie prima, de la nutreturi, la ingrasaminte. Ca urmare, si produsul final, fie ca vorbim de carne de porc, fie ca vorbim de cereale, va fi mai scump decat in tari care isi produc materia prima. Nici dorinta de profit a comeciantilor nu este de neglijat.

Romania are, paradoxal, aproape cel mai mare pret la faina din Europa Centrala si de Est. Potrivit unei statistici Eurostat, un kilogram de faina costa la noi, in medie, 0,62 de euro (2,75 lei), anul trecut, fata de 0,55 de euro (2,44 lei), in Bulgaria, 0,56 de euro (2,48 lei), in Polonia si 0,46 de euro (2,04 lei), in Cehia si Slovacia. De vina ar fi intermediarii, spun specialistii. „Nu conteaza ca am avut recolte bune, preturile nu le stabilesc producatorii, ci morile, care isi fixeaza tariful asa incat sa castige mult“, a comentat, pentru „Adevarul“, Adrian Radulescu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Carnea de porc provine, in mare parte, din productia interna. Cu toate astea, Polonia, Bulgaria, Lituania au preturi mai mici decat noi. Daca in Romania un kilogram de cotlet de porc costa anul trecut, in medie, 3,91 euro (17 lei), in Polonia se vindea pentru mai putin de 3,34 euro (14,8 lei).

La carnea de pui avem printre cele mai mici preturi din zona, dar si aici ratam locul unu in regiune, din cauza Poloniei. Asta cu toate ca producatorii de la noi „vand chiar sub costuri“, potrivit lui Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. In timp ce in Romania pretul mediu pentru un kilogram de piept de pui este de 4,63 euro (20,5 de lei), in Polonia este de 3,67 euro (16,3 lei).

Eurostat afirma ca, in zona, Polonia este lider absolut la capitolul preturi mici. Romanii platesc mai mult pe alimente decat polonezii fie ca vorbim despre faina, zahar, carne de porc, carne de pui sau chiar bere. Adrian Radulescu explica situatia. „Fermierii nostri iau credite cu circa 7-8% dobanda, in timp ce la polonezi creditele au dobanzi si de 2 – 2,25%. Daca ar lua imprumuturi din afara, cu garantiile de aici, ar lucra si ai nostri cu aceleasi costuri“, spune el. Pe de alta parte, materia prima folosita de fermierii romani, cum ar fi premixurile (amestecurile de vitamine si cereale cu care sunt hraniti puii de gaina – n.r.) si chiar puii de o zi, provin din import, fiind mai scumpe decat daca s-ar produce intern.

In schimb, in Polonia, atat in productia agricola, cat si in productia de carne se lucreaza in sistem integrat. Asta inseamna ca aproape tot ce intervine in productie este realizat tot in Polonia.

Cand vine vorba de cafea sau de bere, Bulgaria se detaseaza ca lider absolut in zona.
O ceasca de cafea cumparata in oras este de doua ori mai scumpa la noi decat in Bulgaria, iar un litru de bere costa in Romania cu cel putin 50 de eurocenti (2,2 lei) mai mult decat la vecinii de la sud.

In Romania, anul trecut, TVA a fost redusa la alimente pana la 9%, in timp ce in Bulgaria taxa pentru produsele alimentare este de 20%. Polonia are cote de 5%, 8% si 23% ale TVA, in functie de produs. In Lituania, cota TVA este de 21%. Astfel, desi avem preturi la raft ceva mai mari decat vecinii, TVA (taxa pe valoarea adaugata) la noi este una dintre cele mai mici din zona. Preturile de la raft nu sunt insa cele fixate de producatori, ci de marile magazine, se plang fermierii. Acestia acuza lanturile de retail ca au mereu tendinta sa isi maximizeze profiturile, aceasta fiind una dintre explicatiile pentru care o parte din alimente sunt mai scumpe in Romania decat in alte state.

Comparativ cu vestul Europei, hrana din Romania si statele din apropiere este mult mai ieftina. De exemplu, in Olanda si in Norvegia, un kilogram de carne de porc costa anul trecut 7,93 de euro (35,2 lei), respectiv 9,93 euro (44,13 lei), de doua sau chiar trei ori mai mult fata de Romania sau alte state din zona. In Finlanda si Norvegia, un kilogram de piept de pui costa peste 13 euro (57 lei), de trei ori mai mult decat in Romania. Kilogramul de zahar costa in Olanda si Norvegia 1 euro (4,44 lei) si, respectiv 2,15 euro (9,55 lei), fata de 0,66 euro (2,93 lei) in Romania si 0,53 euro (2,35 lei) in Polonia. Anul trecut, cursul mediu al euro fata de leu a fost de 4,445 lei/euro.

Articol preluat de pe http://www.fabricadecarne.ro/eurostat-la-alimente-romania-cele-mai-mari-preturi-din-balcani