ACPA Romania-partener in Programul „Sănătatea este o stare de bine. Tu esti bine?”

Proiectul Sănătatea este o stare de bine. Tu esti bine?„,

dezvoltare durabila

organizat de către Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă în Educaţie în parteneriat cu

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Bucovina, Kaufland Romania, Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare din Romania „Optimum Cibum”, Fundaţia Preţuieşte Viaţa, F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT, Kineto Bebe, Restaurantul Rawdia, Sas Gym, Brutaria Companion are drept scop stimularea interesului adolescenţilor faţă de alimentaţie si beneficiile consumului de alimente sănătoase, care pot fi combinate în diferite variante şi pot reprezenta substitute ale alimentelor de tip fast-food. În egală măsură, scopul proiectului se îndreaptă în direcţia creşterii motivaţiei tinerilor de a practica sport, dar şi de a înţelege varietatea alternativelor sportive în vederea alegerii acelor care se potrivesc datelor umane specifice.

În acest sens, vom implica un grup ţintă de 100 de elevi, provenind din patru licee ale Municipiului Bucureşti:

Colegiul Naţional Ion Creangă,

Colegiul Naţional Octav Onicescu,

Colegiul Naţional George Coşbuc,

Colegiul Economic Virgil Madgearu,  

care vor fi evaluaţi de către specialişti în domeniu: kinetoterapeuţi, antrenori fitness, consultanţi nutriţie. Aceştia vor primi individual o fişă de evaluare cu privire la: masa musculară, grăsimea din corp, gradul de obezitate, nivelul de hidratare, masa osoasă, caloriile din corp, tipul de corp, rata metabolică bazală, vârsta metabolică, gradul de motricitate.

Programul de formare la care vor participa elevii selectaţi se va desfăşura pe parcursul a trei luni şi va urmări: antrenamentul într-o sală de fitness şi un regim de alimentaţie pilot. Tinerii vor fi însoţiţi în sala de fitness de antrenor, o dată sau de mai multe ori pe săptămână.

Se vor face tutoriale cu privire la starea fizică şi emoţională a subiecţilor, înainte şi după programul proiectului.

Calendarul de desfăşurare a activităţilor proiectului va cuprinde :

1.Etapa de informare: conferinţe, prelegeri, prezentări, evaluări ale adolescentilor, organizate in luna februarie 2015.

În această etapă vom organiza conferinţa de lansare a proiectului, în care vom invita reprezentanti ai institutiilor de presă si televiziune. De asemenea, omul de televiziune Andreea Marin  va deschide conferinţa de lansare şi va închide formalităţile proiectului.andreea marin

2.Etapa de implementare a proiectului: programul de fitness şi nutriţie, evaluarea parcursului de efort de către specialişti kinetoterapeuţi se vor desfăşura în lunile martie, aprilie, mai 2015. În această etapă vor fi organizate patru conferinţe la nivelul fiecarui liceu implicat în program. Vor fi evaluati 50 de elevi din cadrul fiecărui liceu: masa corporală, nivelul de obezitate, motricitate. Responsabilii cu evaluarea elevilor vor fi partenerii F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT şi Kineto Bebe. La conferinţele organizate, partenerul Restaurant Rawdia va pune la dispoziţia elevilor mostre de hrană sănătoasă, sub forma unor degustari şi a unor reţete demonstrative. Partenerul Bucovina va finanţa pe parcursul întregului proiect apa plată necesară hidratării elevilor în timpul programului de fitness şi alimentatie.

Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare din Romania va fi responsabilă de informarea tinerilor cu care vor interacţiona pe tot parcursul proiectului cu privire la elementele de educaţie alimentară şi specificul produselor alimentare cel mai des consumate.

Din totalul de 200 de elevi evaluati, vor fi selectati 100 de elevi care manifestă problem ponderale şi alte problem specifice, generate de un stil de viaţă nesănătos.ISMB

Cei 100 de elevi vor complete împreună cu părinţii acestora declaraţii pe propria răspundere că vor să participe la un program de 3 luni de fitness şi nutriţie pilot.

Programul va urmări participarea saptămânală în sala de sport a celor 100 de elevi, evaluarea periodică a greutăţii şi a altor problem specifice. Elevii vor fi însotiti în sala de fitness de un antrenor personal, consilier in nutritie, care le va adapta un program saptămânal de nutritie.

Vor fi realizate tutoriale, prin intermediul cărora elevii să îsi exprime opinia cu privire la parcursul programului şi la rezultatele obtinute.

Aceasta etapă va urmări vizita elevilor, a antrenorului de fitness şi consilierului de nutritie în unităţile Kaufland Romania, pentru o informare corectă asupra alimentelor şi modului în care acestea pot fi combinate în mod sănătos.kaufland

 3.Tutoriale şi conferinţe municipale. Conferinţa de incheiere va avea loc la Bucuresti şi va fi organizată prin colaborare de către cele patru licee pilot: iunie 2015.