Blog

Rezultatele studiului comparativ la produse alimentare susceptibile de dublu standard

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a sustinut o conferinta de presa privind rezultatele studiului comparativ la produse alimentare susceptibile de dublu standard, informeaza autoritatea printr-un comunicat de presa. Doar Olanda, Germania si Belgia au raspuns solicitarilor Romaniei de a colabora la acest studiu. Franta si Austria nu au raspuns cererii partii romane.

Citeste articolul

Initiativa MaiMultVerde: Elaborare propuneri de norme pentru legea anti-risipa

Intr-o scrisoare deschisa catre ONG-urile interesate, Andreea Höfer, Director de programe la organizatia MaiMultVerde, ne comunica urmatoarele:

  Noi, la MaiMultVerde, ne-am reluat activitatea de combatere a risipei de hrana, si, impreuna cu colegii de la CeRe si SOMARO - Magazin social, ne propunem sa readucem subiectul pe agenda publica si mai ales pe masa de lucru a noului guvern, care este dator cu redactarea normelor metodologice de aplicare a legii promulgate anul trecut. 
Citeste articolul

Legea privind diminuarea risipei alimentare naste serioase intrebari! In ce stadiu sunt normele de aplicare?

Anul trecut, pe 18 octombrie 2016, in calitate de for decizional, Camera Deputatilor a adoptat Legea privind diminuarea risipei alimentare. Potrivit actului normativ, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmarit de toti operatorii economici din sectorul agroalimentar.

[caption id="attachment_1032" align="alignleft" width="2048"]14480527_1578631762162921_6118301895565965275_o Sursa Foto: http://www.roaliment.ro/[/caption] "In sensul prezentei legi, prin risipa alimentara se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare", prevede legea care va intra in vigoare undeva prin mai 2017... Avand in vedere ca normele de aplicare inca nu au fost elaborate de MADR, ca Grupul de lucru constituit la minister nu a mai fost convocat, ca nu este clar cum colaboreaza diversele autoritati ale statului la elaborarea justa a normelor de aplicare, ca nu vedem o transparenta colaborare intre MADR , ANSVSA, ANPC, Ministerul Sanatatii, ANAF, etc., asociatia ACPA Romania incearca sa revitalizeze aceasta tema, formuland cateva intrebari "in lateralul" textului de lege. 
Citeste articolul

Alimentele sunt mai scumpe in Romania decat in tari

Potrivit unei analize Eurostat, preluata de http://www.fabricadecarne.ro/, alimentele sunt mai scumpe in Romania decat in tari precum Polonia sau Bulgaria, chiar si dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, insa comparativ cu tarile din vestul Europei stam bine.

[caption id="attachment_1023" align="alignleft" width="1500"]cos-cu-fructe-si-legume Sursa Foto: http://safiisanatos.ro/wp-content/uploads/2013/11/Cos-cu-fructe-si-legume.jpg[/caption] Multe dintre alimentele pe care le cumparam sunt produse in tara. Cu toate astea, mancarea costa in Romania mai mult decat in alte state din zona, pentru ca lucram cu resurse scumpe, dar si pentru ca magazinele vor profituri cat mai mari. Fie ca vorbim de carne, fie ca vorbim de faina, Romania este o tara ceva mai scumpa decat Polonia, si chiar decat Bulgaria. Motivele pentru care romanii dau mai multi bani pe alimente sunt multe. Pe de o parte, fermierii de la noi produc ceva mai scump pentru ca se finanteaza scump. Pe de alta parte, importam prea multa materie prima, de la nutreturi, la ingrasaminte. Ca urmare, si produsul final, fie ca vorbim de carne de porc, fie ca vorbim de cereale, va fi mai scump decat in tari care isi produc materia prima. Nici dorinta de profit a comeciantilor nu este de neglijat.
Citeste articolul

Cursuri de initiere in arta degustarii si a cunoasterii vinului

ACPA Romania si VINOPOLIS Wine Club organizeaza cursuri de initiere in arta degustarii si a cunoasterii vinului, pentru companiile care isi doresc sa ofere angajatilor evenimente memorabile. Aceste cursuri sunt utile mai ales in companiile unde angajatii interactioneaza des cu diferiti parteneri in cadrul unor evenimente de socializare.

DSC_1283

Ce castiga angajatii si partenerii de afaceri? Dezvoltarea spiritului de echipa intr-un cadru prietenos, nu neaparat competitiv. Dezvoltarea relatiilor cu clientii si furnizorii, care vor simti ca fac parte din echipa. Rafinament, prin imbogatirea culturii generale cu cunostinte din domeniul vinului:   Cursurile sunt sustinute de renumitul sommelier Sergiu NEDELEA – cu o experienta profesionala de peste 20 de ani, certificat A.D.A.R. O.E.V.E. si W.S.E.T., precum si de alti sommelieri cunoscuti.
Citeste articolul

Traditii si produse culinare,de Sf.Toader, la Ciohorani

Sambata,19 martie 2016, locuitorii prosperei comune Ciohorani, jud.Iasi au fost invitati de autoritatile locale la o manifestare de reinviere a datinilor si traditiilor gstronomice, prilejuite de sarbatoarea ''Sambetei lui Toader'' prima sambata din Postul Invierii Domnului.

20160319_130937

Pentru ca suntem un popor de crestini de peste doua mii de ani, majoritatea tradiitilor romanesti sunt legate de sarbatorile religioase. De aceea, edilii comunei iesene aflate in vecinatatea Hanului Ancutei, au initiat o prima editie a Festivalului Covarsei si a bucatelor de post de Sf. Toader. Primarul comunei prof.Ticu Simion, impreuna cu inimosul referent cultural, inv.Tudurachi Costica au demarat cu entuziasm pregatirile festivalului, fiind sustinute de consilierii locali, cadrele didactice ale Sc. Ciohorani si de ''Ancute''harnice, gospodine pricepute in covasirea fainii de porumb,framantatul malaiului cu bostan parfumat ori in preperarea delicioaselor varzari de post.
Citeste articolul

Alimente expirate si lipsa avizelor ISU

Alimente expirate si lipsa avizelor ISU se numara printre neregulile depistate in urma controalelor la centrele de plasament pentru copii si caminele pentru batrani, a declarat, marti, la Romania TV, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Costea alimente 1

 "Am declansat inca din noiembrie anul trecut doua tipuri de controale, nu doar la centrele de plasament, ci la tot ceea ce inseamna camine de batrani, centre de plasament pentru copii, persoane cu dizabilitati. Pe de o parte, controale referitoare la conditiile in care sunt tratati beneficiarii acestui tip de ingrijire, iar, pe de alta parte, este un control care priveste evaluarea personalului, modul in care a fost selectat personalul care se ocupa de ingrijirea acestor categorii de persoane....Am efectuat controale pana acum in trei judete si in doua sectoare ale Bucurestiului. Controalele sunt dispuse a se efectua in toata tara, deci la nivel national. Nu am sa pot sa va spun care sunt controalele pentru ca as prejudicia pana la urma acest demers, dar pot sa va dau cateva exemple pentru telespectatorii dumneavoastra: pe langa alimente perisabile care au fost descoperite ca fiind expirate, o alta problema care a fost descoperita a fost lipsa avizelor ISU", a spus Ana Costea. Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Ana Costea, a dispus, la finalul lunii noiembrie, declansarea unei ample actiuni de control la cei 2.387 furnizori de servicii sociale acreditati in acel moment. Actiunea avea drept scop verificarea modalitatii in care sunt indeplinite standardele de calitate pentru fiecare tip de serviciu social. tel 1 Controlul este coordonat de Ministerul Muncii cu implicarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Dizabilitati (ANPD) si Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), urmand ca rezultatele sa fie comunicate public. sursa: http://www.hotnews.ro/
Citeste articolul

Vrem apa!

apa2Asociatia Militia Spirituala, alaturi de 12 organizatii din Bucuresti, lanseaza campania „Cismele pentru Bucuresti”, care are ca scop promovarea in randul autoritatilor locale (Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti) a revitalizarii sistemului de tasnitori si cismele publice ale capitalei. Initiativa este rezultatul unei documentari facute de Militia Spirituala care arata ca revitalizarea sistemului de cismele al Bucurestiului ar reduce poluarea, ar garanta locuitorilor accesul la apa potabila gratuita si ar aduce importante economii la bugetul local si in randul bucurestenilor.
Citeste articolul

Atelier ”Cum scriu o propunere de proiect?” - 13-14 iunie 2015

 

sigla-ACEESA-1Asociatia Consultantilor si Expertilor in Economie Sociala Romania (ACE-ES Romania) organizeaza in Bucuresti, un ciclu de ateliere de week-end, in perioada mai-decembrie 2015, in fiecare al doilea sfarsit de saptamana din fiecare luna, cu o durată de 16 ore/atelier.

sigla aceAcesta se focalizează pe dezvoltarea abilitatilor specifice pentru designul și elaborarea unor propuneri de proiecte câștigătoare:
• Ce este și ce nu este un proiect?
• Tehnici inovative de analiză de nevoi.
• Elementele principale ale propunerii de proiect.
• Cum se scrie o propunere (bună) de proiect?

Atelierul este gândit ca un mediu de învatare interactiv, în care un participant:
– Descoperă concepte prin exerciții practice;
– Se confruntă cu diferite scenarii, pentru a identifica cea mai potivită abordare a unui finanțator;
– Utilizează/creează template-uri care pot fi personalizate, pentru a răspunde propriilor nevoi organizaționale;
– Analizează și compară exemple de propuneri de proiecte;
– Scrie propuneri de proiecte bazate pe propriile idei;
– Împărtășește din propria experiență.

Bonus: fiecare participant primește un portofoliu cu finantatori mai puțin cunoscuți și accesati în România.

Participanți: studenti, experti, specialisti, manageri, voluntari din organizatii neguvernamentale, firme, centre de resurse, universităti, instituții de învătământ, institutii/autorități publice, sindicate, patronate, asociatii profesionale/orice persoană interesată de scrierea de proiecte.

Traineri: Viorica Ghinea (0741 199 855) și Lavinia Constantin (0765 767 500).

Numărul maxim de participanti este de 12, numărul minim de 6. Costul unui atelier este de 350 lei și se achită în momentul participarii la atelier.
Înscrierea se face la adresa de email – ace_economiesociala@yahoo.com, cu două săptămâni înainte de derularea fiecărui atelier lunar, menționându-se numele, organizația și numărul de locuri dorit.

Programul atelierelor este următorul: atelier 1 (9-10.05.2015); atelier 2 (13-14.06.2015); atelier 3 (11-12.07.2015); atelier 4 (08-09.08.2015); atelier 5 (12-13.09.2015); atelier 6 (10-11.10.2015); atelier 7 (07-08.11.2015) și atelier 8 (12-13.12.2015).

http://www.ace-economiesociala.ro

 

Citeste articolul

17 noi tipuri de OMG-uri pentru import

Reactie Greenpeace:

Comisia Europeana a aprobat azi com europeana

“Decizia de azi tocmai confirma ca Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker nu are nicio intentie de a aduce Uniunea Europeana mai aproape de cetatenii sai. Mai mult, el o impinge mai aproape de Statele Unite si de Monsanto.

Juncker cartoon GM

O caricatura marca Greenpeace!

Saptamana asta, Juncker si-a incalcat promisiunea de a schimba regulile care permit accesul organismelor modificate genetic pe piata, chiar daca majoritatea tarilor membre ale UE li se opun. Astazi el a deschis portile pentru un nou val de OMG-uri doar pentru a face pe plac corporatiilor biotehnologice americane si comerciantilor,” declara Franziska Achterberg, director de politici agricole al Greenpeace UE.Greenpeace 1

„Cu toate ca ierbicidul glifosat a fost identificat ca posibil cancerigen de catre Agentia Internationala de Cercetare pentru Cancer (IARC) a WHO (World Health Organisation), Comisia Europeana incurajeaza folosirea acestuia acordand nu mai putin de 7 din cele 17 autorizatii pentru soiuri Roundup Ready,” adauga Alexandru Riza, coordanator de campanii Greenpeace Romania.

Informatii de context:

Comisia a adoptat astazi 10 noi autorizatii pentru organisme modificate genetic (OMG) pentru a fi folosite in furaje si alimente, 7 reinnoiri ale autorizatiilor existente si autorizatia pentru importul a doua tipuri de flori taiate modificate genetic (care nu sunt menite consumului). Deciziile de autorizare nu acopera si cultivarea.

10 noi autorizatii pentru import de OMG

1 porumb MON 87460

5 soia: MON 87705, MON 87708, MON 87769, 305423, BPS-CV127-9

1 rapita pentru ulei: MON 88302

3 bumbac: T304-40, MON 88913, LL25xGHB614
7 reinnoiri ale autorizatiei pentru import de OMG

2 porumb : T25, NK603

1 rapita : GT73

4 bumbac : MON 531 x MON 1445, MON 15985, MON 531, MON 1445
2 noi autorizatii pentru import de flori modificate genetic

Garoafe IFD-25958-3, IFD-26407

 

Citeste articolul

Greenpeace acuza Comisia Europeana de farsa in problema OMG

Intr-un comunicat primit la redactie, Irina Bandrabur (Press Officer la Greenpeace Romania) ne-a informat:

„Comisia Europeana a publicat o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic în UE. Reforma propusa ar permite Comisiei sa autorizeze importul de noi organisme modificate genetic chiar daca majoritatea guvernelor, Parlamentul European si opinia publica sunt impotriva. Propunerea nu afectează procedurile de autorizare a cultivarii de OMG-uri pe teritoriul UE. In prezent, 17 plante modificate genetic asteapta aprobarea finala din partea Comisiei pentru import, iar porumbul 1507 de la compania Pioneer asteaptă aprobarea pentru cultivare.”com europeana

Atasat transmitem reactia Greenpeace la aceasta propunere.

„Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE

Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE. Reforma propusa ar permite Comisiei sa autorizeze importul de noi organisme modificate genetic chiar daca majoritatea guvernelor, Parlamentul European si opinia publica sunt impotriva. Propunerea nu afecteaza procedurile de autorizare a cultivarii de OMG-uri pe teritoriul UE.

Comentand asupra revizuirii propuse, Franziska Achterberg, director de politici agricole al Greenpeace UE, declara: „Propunerea Comisiei este o farsa deoarece lasa neatins actualul sistem nedemocratic. Ar permite Comisiei sa continue sa ignore opozitia majoritara fata de culturile modificate genetic, in ciuda promisiunii presedintelui Juncker de a permite ca majoritatea tarilor UE sa opreasca deciziile Comisiei referitoare la OMG-uri”.

Revizuirea este unul dintre obiectivele de pe lista de zece prioritati ale lui Juncker in pozitia de presedinte al Comisiei Europene. El si-a luat angajamentul de a face UE ”mai democratica”, printre altele, prin ”revizuirea legilor care obliga Comisia sa autorizeze organismele modificate genetic, chiar daca majoritatea guvernelor din UE sunt impotriva acestui lucru”.

Cu toate acestea, in loc sa schimbe procedura de autorizare a importurilor de OMG-uri, Comisia vrea sa permita tarilor UE sa interzica importurile de OMG-uri pe teritoriile lor, in baza unor motive, altele decat preocuparea fata de sanatate si mediu, care nu sunt acceptate ca argumente. In prezent, 17 plante modificate genetic asteapta aprobarea finala din partea Comisiei pentru import iar porumbul 1507 de la compania Pioneer asteapta aprobarea pentru cultivare.

Greenpeace 2“Faptul ca traim intr-o comunitate democratica, iar o majoritate a consumatorilor s-au declarat suspiciosi fata de consumul de organisme modificate genetic, ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru crearea unui cadru procedural democratic in sprijinul deciziilor care se iau cu privire la OMG,” declara Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

„Comisia ofera tarilor UE un fals drept de a putea interzice importurile de OMG-uri, pentru ca o astfel de decizie nu ar putea rezista unei contestari in justitie. Regulile pietei libere europene vor avea mereu prioritate asupradeciziilor de interzicere a importurilor de OMG-uri la nivel national, mai ales in contextul in care guvernelor li se refuza posibilitatea de a justifica astfel de masuri nationale pe motive de sanatate si mediu,” adauga Achterberg.

In ultimele luni s-au acumulat presiuni din partea industriei biotehnologice si a Statelor Unite, mai ales in contextul negocierilor referitoare la acordul transatlantic de liber-schimb, pentru a grabi numarul de autorizatii pentru importul si cultivarea OMG-urilor [1].
De asemenea, in prezent, potrivit legislatiei UE, carnea, ouale si produsele lactate derivate de la animalele hranite cu OMG-uri nu trebuie sa fie etichetate, ceea ce neaga consumatorilor dreptul de a alege.

Note:
[1]: Greenpeace media briefing “Juncker’s ‘Union of democratic change’ undermined by corporate pressure on GM crops”.

Contacte:

Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania, alexandru.riza@greenpeace.org, 0721 258 764

Franziska Achterberg, Director de politici agricole la Greenpeace UE, tel.: +32 (0)498 36 24 03, franziska.achterberg@greenpeace.org
Greenpeace EU press desk: +32 (0)2 274 19 11, pressdesk.eu@greenpeace.org

Informatii de contextGreenpeace 1
Sistemul UE de aprobare a noilor culturi OMG
UE poate autoriza importuri de alimente si furaje modificate genetic in UE, cat si cultivarea de plante modificate genetic pe teritoriul UE. Pana acum, aproximativ 50 de tipuri de OMG au fost aprobate pentru improt, majoritatea din Americi si o singura planta modificata genetic poate fi cultivata in UE, porumbul MON810 Monsanto. Acest porumb este cultivat in principal in Spania, dar si in Romania. Noua tari au interzis cultivarea de porumb MON810. Alte 17 plante MG asteapta aprobarea finala din partea Comisiei pentru import iar porumbul 1507 de la compania Pioneer asteapta aprobarea pentru cultivare.
Pentru a obtine autorizatie din partea UE, companiile biotehnologice trebuie sa trimita un dosar de candidatura catre Comisie.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) evalueaza apoi riscurile de sanatate si de mediu, inainte de a recomanda aprobarea sau respingerea respectivului OMG. Inarmata cu o opinie favorabila din partea EFSA, Comisia propune autorizarea. Guvernele statelor pot impiedica aprobarea daca se atinge o ”dubla majoritate” de cel putin 55% din voturi, ceea ce inseamna cel putin 15 guverne care sa reprezinte cel putin 65% din populatia UE (asa-numita majoritate calificata) care se opune acestei decizii.
Incalcarea promisiunilor
Potrivit ultimelor informatii despre reviziuirea autorizatiilor pentru importul de alimente si furaje modificate genetic, Comisia ia in calcul un sistem in care tarile membre sa poata renunta la importurile de OMG-uri care au fost autorizate la nivel UE. Acest sistem ar fi similar cu cel referitor la cultivarea de plante modificate genetic. Ar permite Comisiei sa continue autorizarea de OMG-uri chiar daca majoritatea guvernelor statelor membre, Parlamentul European si publicul larg se opun autorizarii.
Intr-o scrisoare trimisa pe 8 aprilie, organizatii de mediu si alimentatie, fermieri care practica agricultura organica i-au cerut Presedintelui Comisiei sa nu isi incalce promisiunea de a face mai democratica reglementarea OMG-urilor in UE. Ei au avertizat si ca acest plan de a garanta guvernelor statelor un drept teoretic de a renunta la importurile de OMG-uri ar putea sa nu reziste in fata reglementarilor pietei comune a UE sau a regulilor de comert international.”

 

 

Citeste articolul

Exista pesticide pentru tampiti?

sanatateBantuie pe Net si in mass-media tot felul de materiale prost scrise si prost documentate, care promoveaza intr-o maniera necinstita un fel de "jurnalistica de zvon". Sub acoperirea unor surse anonime si apeland des la formule aluzive de genul: "se pare ca" sau " credem ca", diversi fripturisti pun- uneori fara sa-si dea seama- lumea in alerta falsa. O asemenea abordare am sesizat saptamana trecuta, varf de lance in lupta cu marul romanesc fiind postul TV Digi24 prin materialul http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Marul+romanesc+cel+mai+plin+de+pesticide+Din+2016+mancarea+roman
Citeste articolul

Bebe Bucovina a venit la copiii de la Fundeni

Apa este vitala fiintelor umane! Un om poate supravietui o luna fara hrana, dar numai o saptamana fara apa.

Vrei sa-ti mentii greutatea potrivita? Bea apa! ajuta digestia si regleaza apetitul.

Vrei sa ai un aspect sanatos? Bea apa cu incredere!

Este bine sa consumi o apa cu pH neutru (7-8)

70% din tine este apa! Bebelusii au 10% in plus la nastere.

70,8% din suprafata Pamantului +apa. Exact ca in corpul uman!

Apa din subteran are un continut constant de minerale si este izolata de poluare, fata de cea de la suprafata

Ti-e sete? Este primul semn al deshidratarii! E posibil sa fi pierdut deja 1% din cantitatea totala de apa din corp.

Esti obosit  si te concentrezi greu? Hidrateaza-te repede! Deshidratarea blocheaza toxinele in organism si ne afecteaza starea de bine.

Citeste articolul

Nefrologie si Dializa Pediatrica la nivel european

Nefrologie si Dializa Pediatrica, IC Fundeni , clinica Pediatrie, Sectia III

Compartiment infiintat in 23 Decembrie 1992, cand in Clinica de Pediatrie Fundeni s-a efectuat prima hemodializa la un copil in Romania. Deserveste zona de Sud a Romaniei cu regiunile traditionale: Mehedinti, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, zona de Sud a Moldovei, Bucuresti. In Centrul nostru au fost instruiti medici din Iasi, Timisoara, Brasov, Braila, Galati, Bucuresti pentru asistenta medicala si epurare extrarenala a pacientilor pediatrici cu patologie nefrologica. De asemenea, au fost instruite peste 30 asistente medicale cu acelasi profil. Personalul medical superior este membru al Societatii Europene de Nefrologie, Dializa si Transplant Renala (ERA-EDTA); este membru fondator al Societatii Romane de Nefrologie si Urologie Pediatrica (SRNUP) si al Societatii Romane de Nefrologie (SRN). Participarea personalului medical superior la congresele, consfatuirile nationale de Pediatrie, Nefrologie, Nefrologie si Urologie Pediatrica si Endocrinologie a constat in numeroase lucrari (peste 100) si postere prezentate, care s-au bucurat de aprecirea unanima, fiind in mod repetat recompensate cu premii.

Citeste articolul

Cosul National de Alimentatie Sanatoasa

Incercam sa tinem pasul cu ritmul accelerat de derulare al unor evenimente fundamentale pentru sanatatea consumatorilor din Romania. Incercam, dar nu reusim, parte pentru ca avem activitate intensa, parte pentru ca Departamentul nostru de Comunicare este subdimensionat. Fericiti cei care au de lucru! Si noi, ACPA Romania avem de lucru! Saptamana trecuta, la Hotel Epoque din Bucuresti, s-a desfasurat "Mediafax Talks- Health Conferances", o manifestare care a cuprins un Workshop multidisciplinar intitulat "Actualizarea Politicilor de Nutritie din Romania pe baza lectiilor invatate din initiativa OMS privind Cosul National de Alimentatie Sanatoasa"._VIC3479 Invitati de marca din strainatate, Aileen Robertson si Alexandr Parlesak de la Metropolitan University Copenhagen, precum si Joao Breda, expert OMS, impreuna cu Dr. Victor Olsavsky, seful Biroului OMS in Romania, au prezentat diverse materiale referitoare la obiectivele principale ale OMS Europa in ceea ce priveste promovarea strategiei Sanatatea 2000 si politica de nutritie in Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Invitatii romani, in general cadre de conducere din sfera medicala, au abordat subiecte extrem de incitante de genul: "Impactul alimentelor si al nutritiei asupra sanatatii publice"; "Comitetele Internationale si politicile Romaniei privind alimentele si nutritia"; "Dezvoltarea unei politici cuprinzatoare privind alimentele si nutritia in Romania"; Rolul organizatiilor non-guvernamentale in informarea privind politicile publice"; "Implementarea planurilor nationale de actiune privind alimentele si nutritia".
Citeste articolul

Agerpres despre workshop-ul organizat de ACPA Romania

STIRE AGERPRES PUBLICATA PE FLUXUL PENTRU ABONATI

[caption id="attachment_875" align="alignleft" width="300"]mihai panait foto agerpres Presedintele ACPA Romania "Optimum Cibum", Dl. Mihai Panait, la finalul evenimentului dedicat Zilei Mondiale a Consumatorului[/caption] Bucuresti, 16 mar /Agerpres/ - Toate cheltuielile cumulate pentru protectia consumatorilor sunt, la nivelul Uniunii Europene, de circa sapte eurocenti pe cap de cetatean, ceea ce este prea putin, a apreciat Presedintele asociatiei neguvernamentale ACPA Romania "Optimum Cibum", Mihai Panait, intr-o conferinta de specialitate. "Piata europeana are peste 500 de milioane de consumatori, este o piata enorma, atat ca dezvoltare financiara, cat si ca densitate. Sapte eurocenti per consumator este, din punctul meu de vedere, foarte putin. Nu compar cu alte sume din alte domenii, dar nu cred ca poti sa faci educatie, informare, preventie, sa intervii in ceea ce inseamna siguranta alimentara, protectia consumatorilor doar cu sapte eurocenti cheltuiti anual per consumator. Cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa fie putin mai generoasa si sa suplimenteze aceste fonduri pentru ca orice consumator sa resimta ca Uniunea se preocupa de drepturile sale", a precizat Mihai Panait.
Citeste articolul

Workshop Multidisciplinar dedicat Zilei Mondiale a Consumatorului

JFK-Quote-215 martie este Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, zi care marcheaza aducerea la cunostiinta publica a importantei cunoasterii si protejarii drepturilor oamenilor in calitatea lor de consumatori.Ziua Cons Data a fost aleasa ca urmare a discursului tinut la 15 martie 1962 de Presedintele american John F. Kennedy in care definea pentru prima data drepturile consumatorului: "Calitatea de consumator prin definitie ne include pe toti. Ei sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influenteaza si este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important a carui opinii nu sunt auzite foarte des".Kennedi Uniunea Europeana numara aproximativ 500 milioane de consumatori, piata unica europeana fiind una dintre cele mai importante piete de consum din lume, Romania fiind una dintre cele mai importante tari din acest punct de vedere, prin intindere, populatie si pozitionare geografica. ACPA Romania “Optimum Cibum” marcheaza  Ziua Mondiala a Consumatorului prin organizarea unui eveniment menit a promova drepturile consumatorilor de produse alimentare din Romania. Cu acest prilej vor fi transmise informatii si elemente de educatie alimentara celor 100 de elevi selectionati prin Programul “Sanatatea este o stare de bine. Tu esti bine?”
Citeste articolul

Un interviu care pune pe ganduri Consumatorul de Produse Alimentare

Monitorizam sau nu mai monitorizam?!

In noiembrie 2014, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – ANPC şi Consiliul Concurenţei anunţau lansarea proiectul pilot „Monitorul preţurilor bunurilor de consum”, proiect pilot ce urma a se implementa în perioada 1 Martie – 31 decembrie 2015. Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a contestat ferm utilitatea introducerii platformei online „Monitorul Preţurilor”, anuntand ca nu va susţine proiectul, invocand nepotrivirea cu piaţa grecescă, luată ca model pentru implementare, şi faptul că dinamica pieţei poate duce la modificări dese de preţuri. Referitor la acest subiect, Preşedintele Consiliului Concurenţei, Dl. Bogdan Chiriţoiu, a răspuns la câteva întrebări formulate de Revista “Retail& FMCG”.cc 1 Ne vom opri atentia la cateva dintre acestea, interviul poate fi citit pe larg pe http://www.retail-fmcg.ro/studii-de-piata/bogdan-chiritoiu-vom-incerca-sa-demaram-direct-proiectul-monitorul-preturilor-si-vom-elimina-faza-pilot.html
Citeste articolul

Margarina pe paine si comunicate hilare

Medicii sunt mai sanatosi decat inginerii, decat avocatii, decat fierarbetonistii?! Da, Unilever ne spune ferm ca da! Unul dintre cele mai hilare comunicate citite, in ultimul timp, de Optimum Cibum este acesta (http://www.comunicatemedicale.ro/comunicate-oficiale/3334-studiu-cum-au-grija-medicii-de-sanatatea-inimii-lor): “In cadrul Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile, organizat sub egida Academiei Romane, sectia de Stiinte Medicale, Bucuresti, in 27-28 februarie 2015, medicii participanti la eveniment au devenit respondenti in cadrul unui studiu dezvoltat de Becel, despre obiceiurile alimentare in reducerea riscului cardiovascular.” Pana aici totul este aproape OK: margarina - Becel – medici – sponsorizare – multumiri.margarina Apoi urmeaza o zona de laude constructive, zona impanata cu frumoase procente, cu frumoase panglici de primavera (gen- "alimente pe care le consuma pentru a avea grija de sanatatea lor"): “Medicii participanti au fost invitati sa raspunda la cateva intrebari menite sa releve informatii despre tipurile de alimente pe care acestia le consuma pentru a avea grija de sanatatea inimii lor. Mai mult, cu ajutorul unei aplicatii speciale, recomandata de Federatia Mondiala a Inimii, care ia in calcul principalii factori de risc pentru sanatatea inimii, o parte din medicii chestionati si-au calculat varsta inimii. Cu aceasta ocazie, 69% dintre ei au aflat ca au o inima mai tanara decat varsta lor cronologica.” Carevasazica 70% dintre medici sunt mai tineri si mai frumosi decat par! Sugestia de raspuns este una singura: acestia mananca multa margarina Becel, dimineata, pranz si seara, permanent se indoapa cu minunata grasime vegetala …
Citeste articolul

Cercetarea din UE transforma deseurile alimentare in hrana pentru animale

Se estimeaza ca cererea mondiala de alimente va creste cu 70% pana in 2050, in timp ce o crestere accentuata a utilizarii biomasei va pune, de asemenea, presiune asupra agriculturii. Hranirea populatiei planetei fara a dauna mediului este subiectul si obiectivul mai multor proiecte de cercetare finantate de UE. noshUE investeste peste 4 miliarde de euro in cercetare si inovare pentru a se realiza o bioeconomie europeana in care resursele noastre biologice regenerabile sa fie utilizate la maximum. Agricultura este un sector esential care asigura productia de alimente si gestionarea sustenabila a resurselor naturale si care sustine dezvoltarea zonelor rurale. UE este sursa a 18% din exporturile mondiale de alimente, in valoare de 76 de miliarde de euro. Dar in UE si in alte parti, deseurile agricole greveaza activitatea fermierilor si ii costa pe contribuabilii europeni intre 55 si 99 de euro per tona.
Citeste articolul

Scrisoare deschisa: Romalimenta solicita TVA redus pentru toate alimentele

mihai visan
Mihai Visan
Romalimenta, impreuna cu ARC, APRIL si alte organizatii profesionale ale industriei alimentare romanesti, au solicitat, printr-o Scrisoare Deschisa, Ministerului de Finante si Guvernului Romaniei, reducerea cotei de TVA pe tot lantul principalelor produse alimentare. ACPA Romania apreciaza continutul scrisorii si zbaterea permanenta a patronatului din industria alimentara pentru reducerea cotei de TVA, reducere care ar impulsiona imediat economia romaneasca prin stimularea consumului. Suntem in totalitate de acord cu Initiativa/Lupta/Osteneala colegilor de la Romalimenta, asigurandu-i ca pot conta pe noi in atingerea obiectivelor legate de reducerea TVA-ului. ”Stimate Domnule Ministru, Va multumim inca o data pentru dialogul sincer si eficient legat de proiectul noului Cod fiscal! Romalimenta apreciazã faptul ca Guvernul isi respectã cuvantul: a inceput cu ‘faza pilot’ a reducerii TVA la cereale-panificatie, iar acum o extinde la alte sectoare importante. In acelasi timp, reiteram pozitia noastrã care pledeaza pentru un nivel scazut al TVA la toate alimentele, asa cum se practica in majoritatea statelor UE. Nu suntem de acord cu antiteze de gen alimente de baza/de varf sau sanatoase/nesanatoase, pentru ca toate alimentele isi au locul intr-o alimentatie echilibrata, conforma stilului de viata al fiecaruia, contribuind la starea de sanatate a populatiei!
Citeste articolul

ACPA Romania este pentru mentinerea actualului sistem de credit fiscal. ACPA Romania a semnat petitia catre Ministerul Finantelor Publice

Creditul fiscal este un mecanism de incurajare a implicarii companiilor in proiecte sociale, educationale, de sanatate, mediu, cultura sau arta. El are un impact pozitiv si este necesar pentru viata a sute de mii de oameni care depind de serviciile oferite de organizatii neguvernamentale si instututii publice care nu ar putea exista fara ajutorul sponsorilor. bani valcovScrisoare deschisa adresata Ministerului Finantelor Publice, D-lui Ministru Darius Valcov, D-lui Secretar de Stat Dan Manolescu, Am luat la cunostinta, cu profunda ingrijorare, despre initiativa de modificare a Codului Fiscal care prevede inlocuirea creditului fiscal pentru sponsorizarile acordate (prin care companiile pot redirectiona 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale) cu deducerea sponsorizarilor din baza impozabila (transformarea lor in cheltuieli deductibile) si limitarea deducerii la un plafon de 200.000 Euro.
Citeste articolul

Fotografia culinara

Majoritatea fotografiilor culinare din cartile de bucate si revistele de specialitate sunt facute in studiouri profesionale sau in restaurante, de catre un fotograf care lucreaza in colaborare cu un stilist culinar. Fiecare fotografie este atent studiata, pregatita si facuta. Uneori se intampla ca fiecare fel sa fie gatit chiar si de vreo zece ori, iar gradul de detaliu cu care lucreaza stilistii culinari pentru a face mancarea sa arate perfect este uimitor. culinar 1Cea mai mare problema atunci cand fotografiezi mancarea este ca aceasta se topeste, transpira, se vestejeste, se usuca, se zbarceste, se decoloreaza sau se inconvoaie, asa ca incadrarea in timp este cheia reusitei. Numerosi stilisti culinari folosesc mancare adevarata, cu orice pret; altii intrebuinteaza tehnici creative pentru a obtine fotografia perfecta(piure de cartofi folosit pentru a inlocui inghetata intr-o fotografie in timp ce se lucreaza la reglarea luminilor).
Citeste articolul

Ce sanctiuni risca firmele care nu vor afisa noua placheta?

tel 2Ordinul ANPC nr. 594/2014 stabileste ca firmele vor trebuie sa afiseze din 21 ianuarie  noua placheta cu "Telefonul Consumatorilor", care o va inlocui pe cea utilizata in prezent. Noua placheta este specifica judetului in care societatile isi desfasoara activitatea si poate fi descarcata de pe site-ul ANPC. Obligatia de a afisa noua placheta cu Telefonul Consumatorilor revine operatorilor economici care ofera consumatorilor produse si servicii, prin vanzare directa, conform Ordinul ANPC nr. 594/2014 privind modificarea Ordinului ANPC nr. 72/2010 privind unele masuri de informare a consumatorilor, pct 1 si 2 Prin operator economic se intelege persoana fizica sau juridica, autorizata, care in cadrul activitatii sale profesionale fabrica, importa, transporta sau comercializeaza produse ori parti din acestea sau presteaza servicii, conform art. 2., pct. 3 din OG nr. 21/1992. Totusi, nu toate firmele vor fi obligate sa afiseze noua placheta, o anumita categorie fiind exceptata de la regulile care se vor aplica din 21 ianuarie. Concret, magazinele online vor trebui sa prezinte pe pagina lor de site, doar un link vizibil catre site-ul ANPC, catre adresa oficiala de web a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor: www.anpc.gov.ro, denumit PROTECTIA CONSUMATORILOR – A.N.P.C. Referitor la sanctiuni, potrivit Avocat NET.ro, reprezentantii ANPC vor acorda consiliere consumatorilor economici, cu privire la modificarea vechiului Ordin nr. 72/2014. Astfel, la urmatorul control, daca se constata ca firmele nu respecta prevederile noului ordin al ANPC, sa se aplice sanctiuni, constand in avertismente scrise, consemnate in procesele-verbale de constatare a contraventiilor intocmite conform OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Citeste articolul

100 de elevi de liceu vor adopta un stil de viata sanatos

Conferinta de lansare a proiectului „Sanatatea este o stare de bine. Tu esti bine?” s-a desfasurat in data de 24 februarie 2015 in Sala de Festivitati a Scolii Postliceale Sanitare "Carol Davila" din Bucuresti. dezvoltare durabila“Asociatia pentru Dezvoltare Durabila in Educatie dezvolta acest proiect pilot cu scopul atragerii cat mai multor tineri catre un stil de viata sanatos si un regim alimentar disciplinat. Dorinta partenerilor este aceea de a dezvolta, in baza rezultatelor obtinute, un proiect mai amplu, cu finantare europeana, care sa extinda grupul tinta la un numar cat mai mare de elevi din mai multe regiuni ale tarii”, a declarat Maria Stefania Manea, Inspector Proiecte Educationale in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
Citeste articolul

O noua abordare a serviciilor medicale: Medicina Personalizata

Ce inseamna "Personal Health Specialist" * Anamneza si Dosarul Medical Personalizat * Planul de Preventie Personalizat * Managementul Integral al Cazului - de la diagnosticarea corecta a problemei de sanatate si pana la rezolvarea cazului Un Personal Health Specialist este un medic personal care analizeaza pacientul la 360 de grade, nu doar din perspectiva unei specializari sau a unei abordari fizice sau psihologice. Inovatia serviciului de Medicina Personalizata este modelul integrator pe care il aduce pe piata din Romania, care vizeaza atat rezolvarea punctuala a simptomelor unei afectiuni, cat si toti factorii care tin de bunastarea fizica si emotionala a unei persoane precum ereditatea, mediul social si profesional, stilul de viata sau obiceiurile de terapie personala.
Citeste articolul

GfK raspunde la intrebarea: "Ce mancam azi?"

GfK Romania a realizat un studiu care investigheaza obiceiurile de consum de mancare ale romanilor in afara casei.

Pe repede-inainte, fast-food Localurile cu servire rapida care vand burgeri, shaorma, pui prajit si cartofi prajiti sunt preferate pentru achizitionarea de mancare pentru a fi consumata “in mers”. 50% dintre participantii la studiul GfK declara ca au cumparat de la un astfel de local in ultimele patru saptamani.

fast 1Fast-food-urile sunt frecventate cu precadere de catre barbati, in timp ce femeile opteaza mai degraba pentru patiserii sau covrigarii. Cei mai multi dintre clientii acestor locatii au intre 25-34 de ani. Pizzeriile, inclusiv cele cu livrare la domiciliu, sunt pe locul trei in topul preferintelor si au un public mai tanar, pizza fiind consumata cu precadere de cei intre 18 si 24 de ani. Pizzeriile sunt si optiunea cea mai des intalnita la persoanele cu venituri peste medie, in timp ce persoanele cu venituri foarte mici aleg patiseriile. Acestea din urma sunt la fel de populare ca si fast-food-urile in localitatile medii (intre 50.000 si 200.000 de locuitori), in vreme ce pizzeriile sunt preferate in orasele mari, cu peste 200.000 de cetateni, exceptand capitala.
Citeste articolul

Scoala pentru Sanatate si Longevitate

Stimati Consumatori de produse alimentare, va propunem sa participati la al doilea curs al Scolii pentru Sanatate si Longevitate, sustinut de dr. Florin Ioan Balanica, consultant personal de sanatate.Dr Balanica De aceasta data invitat de onoare este dr. Mircea Bogdan. Dupa succesul primului curs, in care Genomica a fost explicata pe intelesul tuturor, sunteti asteptati sambata, 21 februarie, ora 10.00, la Hotel Grand Phoenicia din Bucuresti. Despre Scoala pentru Sanatate si Longevitate, preturi, locatii si modalitati de conectare on-line, puteti citi aici: http://www.doctorbalanica.ro/scoala-pentru-sanatate-si-longevitate/ Istoria doctorului Bogdan este o veritabila odisee a incercarilor extreme la care poate fi supus un om: stomatolog, emigrant, antreprenor milionar in dolari, bancher de investitii, curier, livrator de pizza, antreprenor (din nou), pensionar – si din nou de la capat. Visul implinit al unui om renascut in urma cu 20 de ani este acela ca poate impartasi oamenilor experienta sa. Mindset-ul este tot ceea ce conteaza.
Citeste articolul

Guvernul Ponta propune un scenariu SF?

Cota standard de TVA va scadea de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018, a anuntat ieri, 18 februarie 2015, Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, in cadrul sedintei de Guvern in care au fost prezentat proiectele de modificare pentru Codul Fiscal si Codul de procedura Fiscala.
Citeste articolul

Etichetarea tarii de origine pentru carnea din alimentele procesate

cropped-Logo-site.pngACPA Romania, organizatie a consumatorilor, considera ca tara de origine pentru carnea utilizata ca ingredient in alimentele procesate(cum ar fi lasagna) trebuie sa fie mentionata pe eticheta, asa cum se intampla deja pentru carnea proaspata de vita. ACPA Romania saluta initiativa Comisiei Europene si doreste ca produsele alimentare romanesti fie un model de calitate in comertul european. Daca suntem mandrii ca suntem romani, atunci sa fim mandrii si cu produsele fabricate din carne romaneasca. Felicitari celor 10 europarlamentari romani care au votat "Pentru"!
Citeste articolul

ACPA Romania-partener in Programul "Sănătatea este o stare de bine. Tu esti bine?"

Proiectul "Sănătatea este o stare de bine. Tu esti bine?", dezvoltare durabila organizat de către Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă în Educaţie în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Bucovina, Kaufland Romania, Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare din Romania "Optimum Cibum", Fundaţia Preţuieşte Viaţa, F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT, Kineto Bebe, Restaurantul Rawdia, Sas Gym, Brutaria Companion are drept scop stimularea interesului adolescenţilor faţă de alimentaţie si beneficiile consumului de alimente sănătoase, care pot fi combinate în diferite variante şi pot reprezenta substitute ale alimentelor de tip fast-food. În egală măsură, scopul proiectului se îndreaptă în direcţia creşterii motivaţiei tinerilor de a practica sport, dar şi de a înţelege varietatea alternativelor sportive în vederea alegerii acelor care se potrivesc datelor umane specifice. În acest sens, vom implica un grup ţintă de 100 de elevi, provenind din patru licee ale Municipiului Bucureşti: Colegiul Naţional Ion Creangă, Colegiul Naţional Octav Onicescu, Colegiul Naţional George Coşbuc, Colegiul Economic Virgil Madgearu,  
Citeste articolul

ANAT :Taxa pe Valoarea Adugata ar trebui redusa la toate restaurantele de la 24% la 9%

Incepand cu 1 martie, in cazul refuzului agentului economic de a emite si inmana bon fiscal, cumparatorul poate sa nu achite bunul dobandit sau serviciul prestat, avand in vedere ca o tranzactie nefiscalizata nu reprezinta altceva decat o incalcare a legii. Asadar, cumparatorul poate pastra bunul fara sa il mai plateasca in cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal, potrivit Ministerului Finantelor.
Citeste articolul

Studiu Tetra Pak: alimentele influențează starea de sănătate

8 din 10 consumatori considera ca este important si foarte important sa cunoasca ingredientele alimentelor si bauturilor pe care le consuma, le cumpara doar din locuri sigure, controlate de autoritati. Aproximativ 8 din 10 respondenti sunt preocupati sa consume alimente si bauturi cu un continut scazut de aditivi. 4 din 10 consumatori au o opinie pozitiva fata de pasteurizarea alimentelor si bauturilor, iar aproximativ jumatate dintre respondenti despre ambalarea acestor produse.tetrapak 2 Tetra Pak, lider mondial in furnizarea de solutii pentru procesarea si ambalarea produselor alimentare, anunta rezultatele studiului national de opinie "Perceptia si atitudinile consumatorilor romani fata de siguranta alimentara, alimentele si bauturile lichide" realizat de catre compania Exact Cercetare si Consultanta in perioada octombrie-noiembrie 2014.
Citeste articolul

“Monitorul preţurilor” este o simplă pierdere de timp

Aşa cum a fost conceput, Proiectul “Monitorul preţurilor” este o simplă pierdere de timp şi de resurse financiare de la buget. Comparaţia cu economia Greciei este amuzantă, iar faptul că societatea civică este pusă în situaţia de a asista doar la o coregrafie în trei (CC+ ANPC + APC) este o realitate tristă.

Nu ne este clar nici ce se întâmplă cu mormanul de informaţii, ce nevoie are o gospodină din Botoşani să afle preţul din Piaţa Obor? La ce foloseşte? Consumatorul român nu are nevoie de date inutile!

De această dată, susţinem în totalitate punctul de vedere al AMRCR; şi noi- ACPA România- credem că modificările de preţ pot apărea extrem de des, chiar de mai multe ori pe zi. Pentru ca  un consumator să poată beneficia efectiv de cel mai mic preţ este nevoie să fie conectat permanent la Internet şi să deţină, probabil, un avion personal cu care să se poată deplasa în diverse locuri.retail

Cititi in continuare articolul pe site-ul revistei on-line „Retail & FMCG”:

http://goo.gl/TzcO5M

sau

http://www.retail-fmcg.ro/studii-de-piata/mihai-panait-presedinte-acpa-romania-societatea-civila-si-comerciantii-au-fost-complet-ignorati-in-discutia-despre-monitorul-preturilor.html

 

Citeste articolul

Salonul International de Vinuri VINVEST TIMISOARA

lucia pirvu

Lucia Pirvu, Director VINVEST Timisoara

Salonul International de Vinuri VINVEST TIMISOARA a ajuns la editia 12!

Evenimentul este organizat de Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania si Camera de Comert si Industrie Timis si se va desfasura in perioada 3-5 aprilie 2015 la Centrul Regional de Afaceri . Campania de promovare e sustinuta de 6 reviste cu tiraj impresionant: fiecare revista apare lunar si are intre 18 000 si 150 000 de exemplare. (Auto Motor si Sport, National Geographic, Esquire, Men .s Health, Casa Lux, Secretele bucatariei)

Tema salonului VINVEST din acest an este I LOVE TIMISOARA, Capitala Vinului de 12 ani.

VINVEST

VINVEST este un eveniment traditional care se adreseaza atat profesionistilor din lumea vinului, cat si consumatorului final. Profesionistii au posibilitatea sa faca un schimb de experienta si sa evalueze piata vinului, sa cunoasca noii producatori, precum si tehnologia de ultima ora din viticultura. Burda Romania este alaturi de noi din anul 2012. Revistele se adreseaza publicului larg, au un continut bogat si accesibil tuturor, iar scopul promovarii unui astfel de eveniment este acela de a dezvolta interesul cat mai multor cititori pentru cultura vinului. (Lucia Pirvu, organizator)

Despre VINVEST

VNVEST a fost organizat pentru prima oara la Expo Vest in 2004, pe atunci singura sala expozitionala din Timisoara. De 11 editii salonul e gazduit de Centrul Regional de Afaceri al Camarei de Comert, Industrie si Agricultura Timis. Cu 2 zile inainte de salon, incepand cu anul 2005, se desfasoara Concursul National de Vinuri si Bauturi Alcoolice, sub patronajul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania.Organizatorii evenimentului sunt Lucia Pirvu – oenolog, expert degustator si Constantin Duma  – fotoreporter.

Citeste articolul

Singurul spital din Europa unde pot fi tratate toate bolile renale

Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni este singurul spital din Europa unde pot fi tratate toate bolile renale, inclusiv operatii de transplant de rinichi. “Avem in centru toata urologia, de la A la Z. Sunt centre performante peste tot in lume, dar veti gasi foarte rar transplant renal intr-o clinica de urologie. De regula, transplantul de organe este o specialitate separata, care se face fie de chirurgul cardiac, daca este vorba de transplant de cord, fie de chirurgii toracici, daca este vorba de complexul cord-pulmon, fie de chirurgii transplantatori, daca este vorba de ficat, rinichi, pancreas. La noi si in Spania, transpantul renal il face urologul. Noi facem tot, si chirurgia vasculara. Este un avantaj si o competenta in plus, pentru ca nu intervine la acelasi caz inca un medic sau inca alti medici si este o cursivitate a unui act medical si un soi de competenta care trebuie castigata, si pe care o cultivi in continuare”, a mentionat profesorul Ioanel Sinescu, seful pe Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal de la Institutului Clinic Fundeni, conform Mediafax.
Citeste articolul

De ce a crescut increderea consumatorilor ?

gfkIntr-un comunicat GfK primit la redactie, se arata ca 2014 a fost anul cel mai bun, de la declansarea crizei, in ceea ce priveste increderea romanilor in perspectivele financiare si economice. Indicele general masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana a atins o medie anuala de -28,6. incredere

4 din 10 romani afirma ca starea generala a economiei a suferit un regres anul trecut fata de 2013. Cu toate acestea, situatia arata mai bine decat in luna decembrie 2013, atunci cand aproape 6 din 10 romani considerau acelasi lucru. Din ce in ce mai multi romani privesc cu incredere urmatorul an, o treime dintre ei asteptand ca economia sa mearga mai bine si doar 20% mai rau.
andi dumitresci “Este prima data in ultimii sapte ani cand procentul celor care se uita cu incredere la viitorul economic al tarii il depaseste pe cel al neincrezatorilor, ceea ce ne face sa asteptam o crestere a indicatorului masurat de GfK si in 2015. Incheierea unui an electoral intens, dar si perspectivele de revenire a economiei globale, ii determina pe romani sa spere la un viitor mai bun”, afirma Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.

O treime dintre romani spuneau in decembrie ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce 16% dintre locuitori credeau ca aceasta este mai buna. Situatia cunoaste o imbunatatire fata de finele anului trecut, cand 44% din populatie isi vedea finantele personale deficitare comparativ cu 2013.
In privinta perspectivelor financiare, doar un sfert dintre cei chestionati au spus de-a lungul anului 2013 ca acestea se vor inrautati, peste 21% fiind optimisti. Procentul celor care cred ca situatia bugetului va fi stabila in viitor a crescut fata de 2013, de la 43% la 47%.

Perspectivele privind somajul sunt mai bune decat in anii anteriori. Media pesimistilor in 2014 se situeaza la 58% fata de 66% in 2013 si 63% in 2012.
Atunci cand se refera la investitiile in bunuri de folosinta indelungata, numarul celor care considerau in decembrie ca nu este un moment bun pentru realizarea acestora in viitorul apropiat este in scadere fata de decembrie 2012, 49% dintre romani afirmand ca nu intentioneaza sa cumpere un obiect important pentru locuinta in urmatorul an, versus 52%. incredere 1
Atitudinea fata de economisire este relativ constanta – ca si in decembrie 2013, doar 20% dintre romani considera ca este o perioada propice pentru a pune bani deoparte, iar 59% spun ca veniturile lor abia reusesc sa le acopere cheltuielile curente. In acelasi timp insa, procentul celor care spun ca au datorii este intr-o usoara scadere, situandu-se la 16%, comparativ cu 19% in decembrie 2013 si 2012.
Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania, institutul numarul 1 de cercetare de piata, cu o cifra de afaceri de 19,2 milioane euro in 2013 . Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane.

Pentru mai multe detalii, vizitati www.gfk.com/ro sau urmariti GfK pe Facebook: https://www.facebook.com/gfkromania.

 

Citeste articolul

Zilele Sanatatii fara consumatori?

Faimosul gastronom de origine franceza din secolul al 19-lea, Jean Anthelme Brillat-Savarin a lansat dictonul “Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti”. Noi, asociatia consumatorilor, lansam dictonul "Spune-mi cum comunici ca sa-ti spun ce fel de firma administrezi!" Din sursa sigura(http://www.retail-fmcg.ro/) se spune ca: “In perioada 22-29 ianuarie, Carrefour Romania sarbatoreste Zilele Sanatatii printr-o serie de evenimente tematice desfasurate in magazinele din toata tara. sanatate “Ne bucuram sa organizam aceasta serie de actiuni si anul acesta, cu atat mai mult cu cat Carrefour promoveaza in mod sustinut o nutritie echilibrata si activtati sportive. In aceasta perioada le-am pregatit clientilor nostri foarte multe surprize si demonstratii sub umbrela Zilelor Sanatatii, prin care ne dorim sa ii motivam sa faca miscare si sa aiba o energie pozitiva in fiecare zi”, a declarat Teodora Juravle, Manager Comunicare Marketing Carrefour Romania. Zilele Sanatatii la Carrefour se adreseaza tuturor persoanelor interesate de un stil de viata activ, printr-un program de activari pe teme de nutritie, sport si sanatate: degustari de produse recomandate pentru echilibrul energetic:
Citeste articolul

Mega Image a lansat Equilibrium Health & Wellness

Avand o suprafata de 130 metri patrati, noul concept corner este integrat in magazinul Concept Store Piata Sudului, Bucuresti si include o selectie de aproximativ 2500 de produse din peste 10 categorii diverse precum produse alimentare bio, condimente, seminte si germeni, raw-vegan, nutritie sportiva, suplimente alimentare, vitamine, produse cosmetice naturale, spa, produse de curatat bio.mega 2
“Un stil de viata echilibrat, sanatos si cat mai natural este cea mai potrivita alegere pentru o viata frumoasa.Dupa ce anul trecut am oferit consumatorilor nostri un magazin concept dedicat vinurilor bune, continuam in acest an cu noul concept corner Equilibrium Health & Wellness pentru a fi alaturi de toti consumatorii nostri pentru care un stil de viata sanatos reprezinta deja o alegere asumata”, declara Xavier Piesvaux, director general al Mega Image Romania, publicatiei Jurnalul de Afaceri

mega 1
Noul concept va oferi consumatorilor preocupati de un stil de viata sanatos o experienta completa de cumparaturi si toata sustinerea de care au nevoie pentru a intelege si adapta cat mai placut produsele in viata de zi cu zi: de la produse sustenabile, cultivate cu respect fata de natura, din culturi bio, la parteneriate cu furnizori specializati, consultanta la raft, materiale explicative si educationale, activitati in magazin si degustari.

Citeste articolul

Uleiosul a împlinit un an de zile!

Zilele trecute ne-a vizitat, la sediul ACPA Romania, Dl. Marian Scafaru, cel autointitulat Uleiosul, dupa numele unui proiect curajos, necesar, epopeic. Am discutat despre posibile actiuni comune, am facut schimb de experienta, ne-am sfatuit pe viitoare activitati civice. Am admirat entuziasmul si altruismul Uleiosului, dragostea sa pentru natura si miscare, pentru natural si firesc. Preluam un fragment dintr-un text de pe site-ul uleiosul.com cu convingerea ca veti adopta filozofia de a recicla uleiul ars si alte grasimi alimentare rezultate in urma bucatarelii  de zi cu zi.
Citeste articolul

Mancare sanatoasa la Restaurantul Pastravaria Albota

AUTOCOLANT ROC ALBOTA CCO mancare sanatoasa, naturala este pe zi ce trece tot mai greu de gasit; asta cu atat mai mult cu cat cotidianul tinde sa ne sufoce cu diverse probleme, fara sa ne mai ramana timp si rabdare sa cautam ceea ce este de multe ori extrem de important si anume alimente naturale si sanatoase.310820142858 Acest lucru se poate observa inclusiv in concedii, in alegerea destinatiei si a locului de cazare si masa. Devine deci esential ca acel hotel/restaurant sa puna la dispozitia turistilor alimente naturale si sanatoase, iar acestia la randul lor sa fie constienti de faptul ca, in acel loc ii asteapta o astfel de mancare.300820142688 Restaurantul Pastravaria Albota pune mare pret pe acest lucru iar in fermele proprii, intr-un cadru natural si perfect ecologic, se obtin ingredientele de baza al meniului propus (pastrav, porc, vita (inclusiv din rasa Angus), bivoli, oi, capre, pasari, bibilici, iepuri, lapte si produse lactate, oua, mezeluri (fabricate in atelierele si afumatoriile noastre) si nu in ultimul rand gradinile si serele de legume proaspete
Citeste articolul

55% dintre români sunt dispuși să plătească mai mult pentru alimente fara E-uri

 

Romanii acorda alimentatiei o importanta din ce în ce mai mare, potrivit celui mai recent Studiu National de Audienta (SNA) realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT). Mai mult, grija ca alimentele pe care le cumpara si consuma sa fie cat mai naturale si sa contina cat mai putine calorii devine o preocupare si pentru romanii din mediul urban.Baby greens and tomatoes

Tendintele acoperă perioada 2006-2014, iar universul studiului este reprezentat de populatia din mediul urban din România cu vârsta cuprinsă între 14 și 64 de ani. Studiul măsoară preferințele de consum de bunuri și servicii ale populației urbane. Caracterul continuu al studiului și eșantioanele mari (peste 10.000 de interviuri anual) permit observarea fluctuatiilor preferințelor populației și studierea lor în raport cu evoluția socio-economică din România. Marja de eroare este de  +/-0.8%.

Cifrele furnizate de BRAT arată că 55% dintre români sunt dispuși să plătească suplimentar pentru alimentele care nu conțin E-uri, cu 10% mai mult decât în anul 2006, peste 600.000 de români declarând că alimentația lor este preponderent vegetală. În plus, mâncarea de tip fast-food nu se mai bucură de același succes ca în urmă cu patru ani. Astăzi doar 20% dintre români spun că obișnuiesc să consume în mod regulat preparate de la fast-food, o scădere cu 5 procente față de anul 2006. 62% dintre femei  afirma că, de obicei, consuma produse cu cât mai puține calorii.

Citeste articolul

Care sunt tendintele culinare in anul 2015?

Revista Presei Culinare: www.gustos.rogustos
Trenduri tehnologice:
1. De la ferma in farfurie
Consumatorii vor avea in acest an posibilitatea sa urmareasca traseul pe care l-au urmat produsele pe care le au in farfurie. Una dintre metodele prin care vor face acest lucru este inserarea codurilor QR.
2. Impartasirea preparatelor gatite
Anul acesta numarul bucatarilor amatori care vor organiza pentru persoane necunoscute mese delicioasecu specific local  va creste considerabil.
Trenduri legate de ingrediente:
3. Nebunia ardeiului 
Ardeiul a fost din cele mai vechi timpuri un ingredient cheie in bucatariile din toata lumea. Asa va fi si anul acesta, asa ca asteptati-va sa il intalniti peste tot, chiar si in dulciuri!
4. Stridiile sunt la moda
La cuptor, pe gratar sau crude, cu unt sau sarate, stridiile sunt la moda in acest an.
5. Noi arome pentru preparate
Puteti folosi un mix din nuci, ierburi si condimente pentru a da o savoare deosebita legumelor, pestelui sau carnii.
Trenduri legate de bauturi
6. Mead modern 
Anul acesta revine la moda bautura Mead, intr-o varianta moderna. Mead este o bautura din apa si miere fermentata.
7. Otetul revine in trend
Otetul vine intr-o varietate de arome si poate fi consumat in diferite cocktailuri, putand fi adaugat si in multe feluri de mancare.
Trenduri legate de bucatariile internationale
8. Mancarea birmaneza castiga teren
In acest an va fi la moda mancarea birmaneza, ale carei preparate sunt influentate din bucataria chineza, indiana si thailandeza.
Trenduri legate de gatit
9. Simplitatea de a gati in tigaia de fonta
Prajesti, coci, fierbi si inabusesti preparatele intr-o singura tigaie: cea de fonta. Aceasta este una dintre cele mai simple, ieftine si utile ustensile de bucatarie.
10. Imprimarea mancarurilor 3D 
In acest an, mancarurile preferate sunt gata sa realizate prin intermediul imprimantelor 3D. Industria imprimantelor 3D pentru mancare se va dezvolta in 2015.
sursa: gustos.ro ( http://goo.gl/HoOzct)
Citeste articolul

RESTOGRAF: cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2014

Excelentul site www.restograf.ro si minunatul condei de presa gastronomica George Butunoiu au stabilit si premiat cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2014. Cu „invidie profesionala” apreciem acest curaj de a stabili ierarhii si clasamente, intr-o zona cu o tectonica foarte sensibila, cu orgolii si tone de subiectivism. Felicitari Restograf! Vom continua sa va citim si sa va savuram iscusinta literar-culinara, Maestre Butunoiu!butunoiu

„Am dat premii doar acolo unde exista cel putin 10 restaurante cu tipul respectiv de bucatarie inregistrate pe Restograf. Nu am dat premii pentru restaurantele bulgaresti, coreene sau tailandeze, de pilda, fiindca sunt prea putine. Am introdus si o categorie speciala, “restaurante pescaresti”, chiar daca acest criteriu face parte din dominanta meniului, si nu din tipul de bucatarie” George Butunoiu & Restograf ; http://www.restograf.ro/topul-restograf-al-celor-mai-bune-restaurante-din-bucuresti-in-2014/

Premiile RESTOGRAF pentru cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2014

  • Zexe: Restaurantul anului 2014 in Bucuresti
  • Red Angus Steakhouse: Cea mai buna bucatarie americana in Bucuresti in 2014
  • Damascus Palace: Cea mai buna bucatarie arabeasca in Bucuresti in 2014
  • 5 Elemente: Cea mai buna bucatarie chinezeasca in Bucuresti in 2014
  • Le Fin Palais Royal: Cea mai buna bucatarie frantuzeasca in Bucuresti in 2014
  • Die Deutsche Kneipe: Cea mai buna bucatarie germana in Bucuresti in 2014
  • Amvrosia: Cea mai buna bucatarie greceasca in Bucuresti in 2014
  • Joseph by Joseph Hadad: Cea mai buna bucatarie internationala in Bucuresti in 2014
  • Osteria Gioia: Cea mai buna bucatarie italiana in Bucuresti in 2014
  • Yoshi: Cea mai buna bucatarie japoneza in Bucuresti in 2014
  • Four Seasons (Dorobantilor): Cea mai buna bucatarie libaneza in Bucuresti in 2014
  • Vatra Neamului: Cea mai buna bucatarie romaneasca in Bucuresti in 2014
  • El Puerto Iberico: Cea mai buna bucatarie spaniola in Bucuresti in 2014
  • Harem: Cea mai buna bucatarie turceasca in Bucuresti in 2014
  • The Artist: Cea mai buna bucatarie nespecifica in Bucuresti in 2014
  • Alt Shift: Cea mai buna bucatarie urbana in Bucuresti in 2014
  • Cherhanaua Ancora: Cel mai bun restaurant pescaresc din Bucuresti in 2014

Si Preferintele Restograf:

Citeste articolul

Edenred, primul emitent de carduri de masa din Romania

Edenred, cea mai mare companie emitentă de tichete de masă, atat la nivel international, cat si pe piata locala, anunta lansarea primului card de masa din Romania, cu marca Ticket Restaurant.

Ctr-photo-133

 

Cardul de masă Ticket Restaurant se bazează pe cea mai modernă tehnologie de plată, permitând plati contactless, are acelasi regim fiscal ca si tichetele de masă pe hârtie si va fi emis în paralel cu tichetele pe hârtie.

Cardurile de masă devin acum o realitate în România, emiterea lor fiind posibilă după ce au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern normele metodologice de aplicare a Legii nr. 291/2013 pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă. Astfel, s-au creat bazele legale pentru emiterea tichetelor de masă atât pe suport de hârtie, cât și pe suport electronic.

Cardurile de masă Ticket Restaurant emise de Edenred vor circula în paralel cu tichetele de masă pe hârtie, companiile client având posibilitatea de a comanda ambele tipuri de tichete. Comanda tichetelor de masă, atât a celor pe suport de hârtie, cât și a cardurilor, poate fi plasată facil prin interfata web Edenred Online.

Cardurile si tichetele de masă pe hârtie au reglementări fiscale identice, suma acordată salariatilor pe cardul de masă fiind de 9.35 lei pentru fiecare zi lucrătoare efectuată, adică până la 215 lei lunar deductibili fiscal si scutiti de taxe salariale si patronale. Cardurile  vor putea fi reîncărcate lunar cu sumele oferite de companii salariatilor, simplificând astfel distribuirea acestui beneficiu extra-salarial către angajati.

Cardul Ticket Restaurant este dezvoltat sub sigla MasterCard și este un card cu cip, iar tranzactiile sunt aprobate de beneficiar prin introducerea codului PIN. Cardul utilizează tehnologia Contactless ce permite efectuarea de plăți rapide (fără necesitatea introducerii codului PIN pentru plăți sub 100 lei) în cadrul unităților care afisează sigla PayPass, fiind astfel o alternativă moderna si sigură la tichetele de masă pe hârtie. Infrastructura de procesare și tehnologia inovativă pentru cardul Ticket Restaurant sunt furnizate de PrePay Technologies Ltd. (membră a Edenred SA), o alianta între Edenred și MasterCard.

 

Citeste articolul

Think Food: Un ospat de idei!

Pentru prima dată în România, peste 30 de speakeri se reunesc pentru a oferi o perspectivă actuală asupra alimentației, într-o serie de evenimente organizate sub umbrela Think Food, de către Point Public Affairs, agenția de comunicare strategică și public affairs din GMP Group. Evenimentul are loc pe 28-29 ianuarie, la Impact Hub București.

Think Food Generic

Programul și invitatii celor doua zile de conferinte

Miercuri, 28 ianuarie – Think Food Industry

În prima zi a evenimentului, asociații profesionale şi companii din industria alimentară vor discuta cu autorităţile din domeniu şi reprezentanţi ai clasei politice despre nevoile noului consumator și politicile alimentare. Printre subiectele în dezbatere se află: exigenţele noului consumator care dorește proaspăt, natural, fără adaosuri; strategiile de recâştigare a încrederii acestuia; vulnerabilităţile industriei; problemele certificării sau relansarea consumului susţinută de produsele interne.

Joi, 29 ianuarie – Think Food, Speak Food

Cea de-a doua zi, susținută de specialiștii din GMP Group, este dedicată comunicării în industria alimentară: Mihai Gongu, creative director GMP Advertising, Bogdan Nițu, director general Webstyler, Nadia Tătaru, director general Itsy Bitsy, Ioana Mănoiu managing partner GMP PR, Ana Maria Diceanu, Head of Crisis Communication GMP PR, și Laura Florea, managing partner Point Public Affairs. Vom afla ce presupune comunicarea în advertising și în digital, cum se gestionează crizele sau cum putem să vindem rămânând onești.

Itsy Bitsy, singurul post de radio pentru copii și părinți, va prezenta rezultatele studiului despre produsele alimentare considerate benefice pentru copii. Este primul studiu care pune în oglindă perspectiva celor care recomandă (medici, nutriționiști, educatori) versus perspectiva celor care cumpără, părinții.

Joi, 29 ianuarie – Think Food Inspiration

La final, Think Food va oferi publicului său „mâncare pentru minte” printr-o sesiune de discuții  cu medici, nutriționiști, psihologi, care vor vorbi despre hrană din diferite perspective. Printre vorbitori se numără: Aurora Liiceanu, psiholog, Simona Tivadar, medic nutriționist, Pavel Chirilă, medic și fondatorul Naturalia si al clinicii Nera, doctor Florin Ioan Bălănică, consultant personal de sănătate, Willy Shuster, biogospodar, Monica Stroe, sociolog, Larisa Petrini, health coach, Cristina Mazilu, redactor-șef Good Food.

Mai multe detalii despre program si speakeri sunt disponibile pe www.thinkfood.ro.

Citeste articolul

Ce inseamna la romani "un stil de viata sanatos"?

GfK a investigat principalele activitati care contribuie cel mai mult la un stil de viata sanatos în opinia romanilor. Consumul de fructe si de legume sau de alimente proaspete, neprocesate, precum si exercitiile fizice regulate detin primele pozitii în top.GfK-Infografic-Stil de viata sanatos

7 din 10 români identifică stilul de viață sănătos cu consumul de fructe și de legume și aproape jumătate cu alimentele naturale, cât mai puțin procesate. Femeile apreciază într-o mai mare măsură alimentația sănătoasă comparativ cu bărbații. Aproape trei sferturi dintre ele spun că este important consumul de fructe și legume față de doar două treimi dintre bărbații care cred același lucru. De asemenea, 52% dintre românce văd beneficiile consumului de alimente proaspete, cât mai puțin procesate sau gătite, în comparație cu 46% dintre reprezentanții sexului masculin.

Situația pe regiuni ale țării, ne arată că locuitorii din Banat – Crișana – Maramureș acordă mai multă atenție alimentației. Aproape 8 din 10 definesc stilul de viață sănătos prin consum de fructe și de legume și 57% preferă produsele proaspete, naturale. La polul opus, se află dobrogenii, cu cei mai puțini fani declarați ai fructelor și ai legumelor – 67% și bucureștenii, care nu pun prea mult sănătatea pe seama alimentelor proaspete, cât mai puțin procesate sau gătite – doar 37%.3

În schimb, 7 din 10 locuitori ai capitalei sprijină exercițiile fizice și cred în aportul lor asupra sănătății, iar 6 din 10 chiar fac mișcare în mod regulat.

GfK a realizat un studiu asemănător și la nivel global, în 23 de țări. Rezultatele arată că românii se aliniază tendințelor globale în materie de stil de viață sănătos la capitolele sport (57% global,  față de 58% local) și alimentație sănătoasă (59% global, ca și la nivel local). Diferențe apar în ceea ce privește odihna care este mai mult prețuită la nivel global (66% versus 37% local). Mai multe detalii despre studiul GfK global: http://bit.ly/1DXuPrG

Studiul a fost realizat de GfK România pe un eşantion de 1000 de respondenţi din toată țara, cu vârsta de peste 15 ani. Metoda folosită este cea a interviurilor față în față.

Citeste articolul

Consiliul Concurentei a sanctionat 25 de companii

baniiConsiliul Concurenţei a sancţionat 25 de companii de pe piaţa comercializării produselor
alimentare (4 retaileri şi 21 de furnizori ai acestora) cu amenzi în valoare totală de 154.029.538 lei
(aprox. 35 milioane euro).

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei având ca obiect
întelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii
acestora, în perioada 2005-2009.
În urma investigaţiei a fost sanctionată încălcarea legii concurenţei atât pentru stabilirea preţurilor
de revânzare (de raft), cât şi pentru comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor.
Consiliul Concurenţei a constatat că preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor
de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau
minim.

Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul
neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.
În ceea ce priveşte comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor, contractele sau
documentele contractuale dintre unii retaileri şi furnizori conţineau o clauză care prevedea că, în
aceeaşi perioadă, furnizorii nu puteau realiza promoţii simultane în diferite lanţuri de retail,
acestea putând doar să alterneze. În acest fel, consumatorul final nu putea avea acces, în acelaşi
timp, la promoţii şi implicit la cel mai mic preţ, în magazine concurente. Decizia de a realiza sau nu promoţii în lanţuri de magazine concurente trebuie să aparţină furnizorului.

Vezi PDF-ul

Citeste articolul

Marca Restaurant “Recomandat Optimum Cibum”

Cum obtineti Marca Restaurant "Recomandat Optimum Cibum”?

rest 3In vederea obtinerii marcii “Restaurant Recomandat Optimum Cibum”, solicitantul trebuie sa formuleze o Cerere de Evaluare (DESCARCA DE AICI). Odata cu depunerea cererii catre Secretariatul “Optimum Cibum” se va achita si Taxa de Evaluare. Pentru obtinerea Marcii , dupa etapa de evaluare, este necesara obtinerea unui punctaj de cel putin 7 pc dintr-un maxim de 10 puncte posibile. Criteriile de jurizare si evaluare sunt precizate in formularul de cerinte Impartial si independent , Juriul ACPA Romania “Optimum Cibum” format din minim 3 persoane, va acorda la fiecare punct din grila de “Cerinte” un punctaj de la 0,00 la 1,00 fiind admise notari partiale , cu doua zecimale, functie de respectarea si indeplinirea cerintelor. Fiind vorba de o jurizare, criteriile de apreciere sunt subiective, dar bazate pe experienta si profesionalismul specialistilor “Optimum Cibum” .20150121_122020 In cazul in care nota obtinuta de Solicitantul de Marca “Restaurant Recomandat Optimum Cibum” este egala sau mai mare de 7,00, Secretariatul Optimum Cibum acorda pentru un an Marca, dupa achitarea taxei de acreditare, catre ACPA Romania Optimum Cibum, ONG dedicat consumatorului de produse alimentare din Romania.
Citeste articolul

Marca Magazin “Recomandat Optimum Cibum”

Cum obtineti Marca Magazin "Recomandat Optimum Cibum”?

magazin ulei In vederea obtinerii marcii “Magazin Recomandat Optimum Cibum”, solicitantul trebuie sa formuleze o Cerere de Evaluare (DESCARCA DE AICI). Odata cu depunerea cererii catre Secretariatul “Optimum Cibum” se va achita si Taxa de Evaluare. Pentru obtinerea Marcii , dupa etapa de evaluare, este necesara obtinerea unui punctaj de cel putin 7 pc dintr-un maxim de 10 puncte posibile. Criteriile de jurizare si evaluare sunt precizate in formularul de cerinte Impartial si independent, Juriul ACPA Romania “Optimum Cibum” format din minim 3 persoane, va acorda la fiecare punct din grila de “Cerinte” un punctaj de la 0,00 la 1,00 fiind admise notari partiale , cu doua zecimale, functie de respectarea si indeplinirea cerintelor. Fiind vorba de o jurizare, criteriile de apreciere sunt subiective, dar bazate pe experienta si profesionalismul specialistilor “Optimum Cibum” .
Citeste articolul

Marca "Recomandat Optimum Cibum"

BANUT MARCA OPTIMUMDe ce Marca "Recomandat Optimum Cibum"?  A.C.P.A. Romania va invita sa participati la Programul “Recomandat Optimum Cibum”, un proiect menit sa consolideze increderea consumatorului roman in produsele si serviciile realizate de firme din Romania pentru romani. Cu dorinta de a fi simplu, prietenos, eficient, Programul “Recomandat Optimum Cibum” se aplica firmelor sau institutiilor care activeaza in zone de interes agro-alimentar, cum ar fi: producatori, distribuitori, furnizori de servicii, magazine, firme catering, restaurante, baruri, scoli, gradinite, alte unitati de invatamant, asociatii. Companiile care acceseaza Programul si dovedesc indeplinirea cerintelor de jurizare obtin dreptul de utilizare - pe o perioada de 12 luni - a Marcii "Recomandat Optimum Cibum".
Citeste articolul

Eticheta nutritionala- intre marketing si secretomanie

Eticheta nutritionala- intre marketing si secretomanieCum se scrie Declaratia nutritionala s-a dezbatut ieri, intr-o mare secretomanie, la Bucuresti. Simpozionul” Etichetarea produselor alimentare conform Regulamentului 1169/211” a fost organizat de Meda Consulting doar pentru a gadila orgoliile unor reprezentanti ai catorva companii producatoare de produse alimentare cu ceva "dare de mana".Ca de obicei, consumatorul roman a fost uitat cu desavarsire, desi informatiile de pe eticheta il privesc, in ultima instanta, doar pe el, biet cumparator naucit de atatea tehnici de marketing impanate cu date pseudo-stiintifice. Din relatarea colegilor de la Fabrica de Lapte (http://www.fabricadelapte.ro/declaratia-nutritionala-conform-regulamentului-1169) singura tema care a starnit interesul asistentei a fost aceea sustinuta de doamna Dr. Corina-Aurelia Zugravu, Conferentiar Doctor la Universitatea Carol Davilla, care a sustinut comunicarea cu titlul” Declaratia nutritionala-Cum si unde o scriem?” Iata, in esenta, ce continea aceasta prezentare:
Citeste articolul

10 pasi pentru o alimentatie sanatoasa

10 pasi pentru o alimentatie sanatoasaStarea noastra de bine este determinata in mare masura de sanatate, iar de multe ori aceasta depinde de modul nostru de nutritie. Tocmai de aceea este extrem de important sa cunoastem cat mai multe informatii despre ce inseamna alimentatia sanatoasa, iar specialistii in nutritie ne atrag atentia ca moderatia si variatia sunt principalele atribute. In mod normal, ne place sa mancam pentru a ne satisface foamea, pofta sau gustul, dar si pentru a trai sanatos, stiind ca hrana este unul dintre factorii de baza care ne influenteaza traiul, in bine sau in rau. „Alimentatia sanatoasa ne apropie binele si indeparteaza raul. Din pacate, putem constata ca omul nu mananca in mod corect. Fie ca nu stie, nu poate sau uita ca placerea de a manca se obtine si din cumpatare, nu doar din ghiftui ala. Transferat la nivel populational, fenomenul devine alarmant pentru ca o natiune cu oameni care nu se hranesc sanatos devine ea insasi nesanatoasa. In acest context, este esential procesul de educatie nutritionala permanenta, la toate varstele, nivelurile societatii si prin toate mijloacele”, a declarat prof. Univ. Dr. Nicolae Hancu, nutritionist, membru de onoare al Academiei Romane, in cadrul evenimentului „Nutritie, Sanatate, Longevitate”. Mai jos regasiti 10 pasi pentru o alimentatie sanatoasa – o serie de principii care ar trebui puse in practica indiferent de varsta si, de asemenea, asociate unui stil de viata sanatos.
Citeste articolul