100 de elevi de liceu vor adopta un stil de viata sanatos

Conferinta de lansare a proiectului „Sanatatea este o stare de bine. Tu esti bine?” s-a desfasurat in data de 24 februarie 2015 in Sala de Festivitati a Scolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din Bucuresti.

dezvoltare durabila“Asociatia pentru Dezvoltare Durabila in Educatie dezvolta acest proiect pilot cu scopul atragerii cat mai multor tineri catre un stil de viata sanatos si un regim alimentar disciplinat. Dorinta partenerilor este aceea de a dezvolta, in baza rezultatelor obtinute, un proiect mai amplu, cu finantare europeana, care sa extinda grupul tinta la un numar cat mai mare de elevi din mai multe regiuni ale tarii”, a declarat Maria Stefania Manea, Inspector Proiecte Educationale in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

DSC_0373

Andreea Marin si Presedintele ACPA Romania, Mihai Panait

Evenimentul de lansare s-a desfasurat cu participarea Andreei Marin.

Proiectul se deruleaza in perioada martie-iunie 2015 si a fost initiat de catre Asociatia pentru Dezvoltare Durabila in Educatie si reuneste in parteneriat Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Centrul KinetoBebe, Fundatia Pretuieste Viata, Sas Gym, F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT, Asociatia Consumatorilor de Produse Alimentare – „Optimum Cibum”, Restaurantul rawdia, Brutaria Companion.

Implementarea proiectului se realizeaza prin implicarea sponsorilor principali: Kaufland Romania si Bucovina.
Grupul tinta al proiectului este reprezentat de 100 de elevi din patru licee ale Municipiului Bucuresti:Colegiul National Ion Creanga, Colegiul National Octav Onicescu, Colegiul National George Cosbuc, Colegiul Economic Virgil Madgearu. Elevii, selectati si evaluati in prealabil de catre kinetoterapeuti, antrenori de fitness si consultanti in nutritie, vor participa gratuit la un program de antrenament intr-o sala de fitness si vor urma un regim de alimentatie pilot pe parcursul a trei luni.De asemenea, vor fi supravegheati de catre kinetoterapeuti pe toata durata proiectului.

DSC_0320„Sanatatea este o stare de bine. Tu esti bine?” este un proiect pilot care se adreseaza elevilor de liceu ca actiune de sensibilizare si constientizare a problematicii stilului de viata si a regimului alimentar in randul tinerilor. Scopul acestui proiect este de a stimula interesul adolescentilor fata de adoptarea unei alimentatii corecte si beneficiile consumului de alimente sanatoase, care pot reprezenta substitute ale preparatelor de tip fast-food. In egala masura, scopul proiectului este de a creste motivatia tinerilor de a practica sport si de a intelege varietatea alternativelor sportive avand in vedere nevoile specifice individuale.
Rezultatele urmarite prin intermediul proiectului sunt scaderea in greutate a unora dintre participanti, dezvoltarea masei musculare a altora sau schimbarea stilului de viata si constientizarea necesitatii unui regim alimentar sanatos.
Proiectul se desfasoara in trei etape:
Lansare – informarea si selectia elevilor in cele patru licee, in luna februarie 2015;
Programul de antrenament si nutritie si evaluarea parcursului de efort al elevilor, in perioada martie-iunie 2015;
Prezentarea rezultatelor obtinute in cadrul conferintei de incheiere a proiectului, 1 iunie 2015.
ISMBConferintele si sesiunile de informare sunt organizate de catre Asociatia pentru Dezvoltare Durabila in Educatie si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Programul de antrenament aplicat de partenerul F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT celor 100 de elevi(timp de 3 luni) este personalizat in functie de nevoile fiecarui elev (slabire, tonifiere, cresterea masei musculare etc.). Cei 100 de copii vor fi insotiti in sala de fitness pe diferite grupe, o data sau de mai multe ori pe saptamana, de antrenorul personal Daniel Apostol, unde vor fi asigurate antrenamentele sub indrumarea sa. De asemenea, adolescentii vor primi si o alimentatie pilot, care va ajuta la un rezultat benefic pentru fiecare tanar in parte, in functie de necesitatile fiecaruia.F.I.T.N.E.S.S. CONCEPT isi propune sa fie acel loc in care fiecare elev sa gaseasca un raspuns dorintelor sale de a atinge o forma fizica buna si sa iti imbunatateasca sanatatea personala.
O data la doua saptamani elevii vor veni in cadrul centrului KinetoBebe pentru diverse evaluari ale parametrilor fizici: rezistenta la efort (Proba Ruffier adaptata), mobilitatea articulara si echilibrul (Hettinger), forta musculara si evaluarea si depistarea afectiunilor motrice asociate. Partenerul in proiectKinetoBebe a lansat in urma cu trei ani un serviciu nou– PROGRAMUL ANTIOBEZITATE – destinat copiilor si adolescentilor supraponderali. Implicarea in programul de fata este survenita pe baza experientei acestui program. Programul AntiObezitate desfasurat in cadrul centrului KinetoBebe este personalizat si are drept obiective: scaderea greutatii corporale; cresterea capacitatii de efort a organismului; imbunatatirea respiratiei si marirea ventilatiei pulmonare; tonifierea generala a organismului si in mod deosebit a musculaturii abdominale, prevenirea instalarii altor afectiuni generate de obezitate; prevenirea hipotoniei gastrice si intestinale.
Partenerii Restaurant rawdia si Brutaria Companion ii invita pe elevi sa deguste mostre de preparate raw-vegane si organizeaza ateliere de informare cu privire la beneficiile alimentelor sanatoase cu ajutorul unor retete demonstrative.
Compania Rio Bucovina s-a alaturat proiectului „Sanatatea este o stare de bine. Tu esti bine?”din dorinta de a se implica in educarea elevilor de liceu, indrumandu-i pe acestia catre o abordare potrivita a unui stil de viata sanatos si echilibrat – sport, alimentatie, hidratare. Bucovina sustine sesiuni educative referitoare la importanta unei hidratari corecte in fiecare zi, cu o apa de calitate si pune la dispozitie apa minerala naturala necesara hidratarii elevilor in timpul programului de fitness si alimentatie. Bucovina promoveaza o atitudine responsabila fata de echilibrul vietii tinerilor de astazi careii va pregati in relatie cu provocarile din viitor.
cropped-ACPA-Site.pngAsociatia Consumatorilor de Produse Alimentare din Romania „Optimum Cibum”, organizatie cu o conceptie unica, bazata pe conectarea simultana la trei misiuni: Preventie, Educatie si Protectie, va oferi tinerilor selectionati din cele patru colegii bucurestene informatii si materiale despre un Mod de Viata Sanatos, despre o Alimentatie Echilibrata, despre obtinerea Starii de Bine prin miscare, sport si consum corect, responsabil si fara excese, de produse alimentare bogate in elemente nutritive.
DSC_0246Andreea Marin a  participat la conferinta de lansare a proiectului in calitate de reprezentant al Fundatiei „Pretuieste Viata” si va impartasi povesti si experiente corelate cu tematica  proiectului, oferind, prin puterea exemplului, o motivatie in plus pentru tinerii dornici sa imbratiseze in mod responsabil un stil de viata sanatos. Fundatia „Pretuieste Viata” s-a alaturat proiectului pentru a sustine importanta adoptarii unui stil de viata sanatos inca de la varsta la care se afla persoanele din grupul tinta al acestei initiative.

Pagina web proiect: https://www.facebook.com/PROIECTNUTRITIESISPORT